Korvasienten myyntipisteessä oltava esillä varoitusmerkintä ja käsittelyohjeet

11.5.2006

<div>Tuoreiden ja kuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava näkyvillä määräysten mukaisesti varoitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä käsittelyohjeet. </div>

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee lisäksi, että tuoreita korvasieniä myytäisiin kuluttajille ainoastaan palvelumyyntinä, jolloin käsittelyohjeen ohella voidaan paremmin varmistaa sienten käyttöturvallisuus.

Korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike, jonka myynti sallitaan, vaikka käsittelemätön sieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Korvasienen myrkyn vaarat voidaan kuitenkin välttää oikealla käsittelyllä, ja siksi asiasta muistutetaan vuosittain.

Muun muassa Suomessa asuvat ulkomaalaiset eivät välttämättä tiedä korvasienen myrkyllisyydestä ja sen oikeasta käsittelystä.

Korvasienten oikeasta käsittelystä kertovia esitteitä on saatavana kuntien terveystarkastajilta ja Evirasta. Esitteitä on suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi.

Mikäli korvasieniä myytäessä esillä ei ole helposti havaittavaa ohjetta korvasienten käsittelystä, valvontaviranomaiset voivat poistaa määräysten vastaiset tavaraerät myynnistä. Tuotteet voidaan toimittaa uudelleen myyntiin, kun varoitusmerkinnät on tehty. Myös kuluttajat voivat ilmoittaa vaadittujen merkintöjen puutteesta oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisille.

Korvasienten käsittelystä on annettu vääriä ohjeita uusissakin sienioppaissa.

Korvasienten käsittelyohjeet

Keittäminen: Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaaminen: Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Muista: Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Esitteiden tilaukset: tilaukset@evira.fi,  http://www.evira.fi/portal/fi/evira/julkaisut/ ,
puh. 020 772 4066, faksi 020 772 4350

Lisätietoja:
- lääninhallitusten elintarviketarkastajat ja kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset
- elintarvikeylitarkastaja Anja Hallikainen, Evira, puh. 020 772 4287, 050 3868 433.

Tiedote venäjäksi (PDF)

Aihealueet: