Kotijääkaapin kylmyys ei aina riitä kalalle

13.11.2013

<p>Tavanomainen kotijääkaapin lämpötila ei yleensä ole riittävä kalatuotteiden pitkäaikaiseen säilytykseen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että tuore kala ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa kotonakin säilyttää 0 - +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.</p>

Lämpötila vaihtelee jonkin verran jääkaapin hyllyjen välillä. Kylmintä on tavallisesti alimpien hyllyjen takaosassa, lähellä kylmäelementtiä tai pakastelokeron läheisyydessä. Säilytä helposti pilaantuvia elintarvikkeita jääkaapin kylmimmässä osassa. Hanki jääkaappiisi lämpömittari, jonka avulla voit tarkkailla jääkaapin lämpötilaa.

Graavi- ja kylmäsavukalassa listeriavaara

Listeriabakteeria todetaan säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa. Tyhjiö- ja suojakaasupakatut kalatuotteet tulisi säilyttää korkeintaan +3 asteessa, koska listeria voi lisääntyä myös alhaisissa lämpötiloissa. Pakkauksen avaamisen jälkeen tuotteet kannattaa syödä mahdollisimman pian. Elintarvikkeita ei saa käyttää pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Myös itse graavattu kala voi sairastuttaa riskiryhmään kuuluvan henkilön.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että ikääntyneet, raskaana olevat ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt, eivät söisi graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita kuumentamatta. Elintarvikkeiden kuumennus tuhoaa listeriabakteerin.

Tyhjiöpakatussa lämminsavukalassa botulismivaara

Clostridium botulinum -bakteeri saattaa esiintyä tyhjiöpakatuissa savu- ja graavikalatuotteissa. Erityisesti lämminsavukala on riskituote. Bakteeri aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen, botulismin. Myrkytys on Suomessa harvinainen. Sen syynä on yleensä tuotteen liian korkea säilytyslämpötila ja liian pitkä säilytysaika.

Muut kalavalmisteet, esimerkiksi silli lasipurkissa, kannattaa säilyttää pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, kuitenkin enintään + 6 asteessa. Avaamattomat kalatäyssäilykkeet voidaan säilyttää huoneenlämmössä. Älä käytä tuotteita, joiden pakkaus on rikkoutunut tai pullistunut. Jos annat kalaa lahjaksi, varmista, että tuotteiden kylmäketju on katkeamaton tuotteen lopulliselle käyttäjälle asti.

Lisää tietoa
Listeriasta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden+kayton+rajoitukset/listeriabakteeri/

Clostridium botulinum -bakteerista:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia+aiheuttavia+bakteereja/clostridium+botulinum/

Lisätietoja:
ylitarkastaja Hanna Lundström, p. 0401530304
ylitarkastaja Annika Pihlajasaari, p. 040 351 6884

Aihealueet: