Krysanteemin valkoruostetta todettu leikkokukkatuotannossa

9.9.2008

<div>Elo-syyskuun vaihteessa on todettu kolmella leikkokrysanteemiviljelmällä krysanteemin valkoruoste –niminen kasvitauti. Kyseessä on kasvinterveyslaissa mainittu vaarallinen kasvintuhooja, joka leviää suotuisissa olosuhteissa nopeasti krysanteemiviljelmällä. </div>

Ensimmäisen valkoruostetapauksen jäljille päästiin viljelijän ilmoituksen perusteella. Taudilla on taipumusta esiintyä epidemioina. Evira selvittää taudin alkuperää, ja järjestää tarvittaessa jäljitystarkastuksia puutarhoille, joille on toimitettu mahdollisesti saastunutta taimiaineistoa. Tauti on merkittävä vain esiintyessään ammattimaisessa krysanteemin tuotannossa, jossa se aiheuttaa taloudellista vahinkoa pilaamalla myytäväksi tarkoitettujen kasvien ulkonäköä.

Edellisen kerran krysanteemin valkoruostetta on todettu Suomessa vuonna 2001, jolloin sitä löytyi kymmeneltä puutarhalta. Tauti aiheuttaa alkuvaiheessa krysanteemin lehtiin pieniä vaaleita laikkuja, ja taudin edetessä lehtien alapinnalle muodostuvat suuret itiöryhmät pilaavat tehokkaasti kasvien ulkonäön.

Krysanteemin viljelijöiden kannattaa nyt tarkkailla kasvustoja valkoruosteen varalta. Kun kasvustossa havaitaan valkoruosteeseen viittaavia oireita, pitää viipymättä ottaa yhteyttä Eviran kasvinterveysyksikköön tai TE-keskuksen kasvintarkastajaan. Kun tauti todetaan alkuvaiheessa, voidaan torjuntatoimenpiteillä vielä joissain tapauksissa estää taudin leviämistä.


Lisätietoja:
tarkastaja Jari Poutanen, Evira, puh. 020 77 25126
ylitarkastaja Paula Lilja, Evira, puh. 020 77 25043


Aihealueet: