”Kurkkudirektiivi” poistuu heinäkuun alussa

24.6.2009

<p>Valtaosalta hedelmiä ja kasviksia poistuvat erityisvaatimukset heinäkuun alussa. Kurkku on yksi niistä tuotteista, joihin Euroopan komission uusi asetusmuutos vaikuttaa. Edelleen kurkun tulee täyttää tietyt vaatimukset, jos siitä halutaan ilmoittaa laatuluokka.</p>

Koska vihanneskauppaa käydään maailmanlaajuisesti ilman, että ostaja näkee tuotetta ennen ostopäätöksen tekoa, on sovittu yhteiset säännöt siitä, millaisia ominaisuuksia tietyn laatuluokan tuotteella on. Erityisnormit on siis keino helpottaa ja yhtenäistää kaupankäyntiä.

Erityisvaatimukset koskevat lähinnä tuotteen ulkoista laatua. Vaatimukset jäävät voimaan kymmenelle tuotteelle, joilla maailmalla käydään eniten kauppaa. Jatkossa mansikka, persikka ja nektariini, omenat, kiivi, päärynät, sitrukset, viinirypäleet, tomaatti, paprika ja salaatit (ei koske ruukkusalaatteja) tulee laatuluokitella ennen markkinoille pääsyä ja niiden tulee vastata ilmoitettua laatuluokkaa. Tuotteiden tulee täyttää niille asetut erityiset vaatimukset, jotka koskevat lajiketta, muotoa, kokoa, ulkonäköä ja muita sovittuja ominaisuuksia.

Euroopan komission asetus 1221/2008 tulee voimaan 1.7.2009. Asetusmuutoksen myötä poistuu usealta tuotteelta erityisvaatimus (kuten kurkulta, porkkanalta, sipulilta, kaaleilta) ja jatkossa niitä koskevat ainoastaan yleisvaatimukset.

Yleisvaatimukset tulevat koskemaan kaikkia hedelmiä ja vihanneksia - myös muun muassa kiinankaalia ja punajuurta - joita EU -säädökset eivät ole aiemmin koskeneet. Yleisvaatimus edellyttää tuotteelta lähinnä sitä, että se on ihmisravinnoksi kelpaava eli se ei ole homeessa tai mätä.

Lukuun ottamatta edellä mainittuja kymmentä tuotetta, voidaan kaikki muut hedelmät ja vihannekset tuoda markkinoille ilman laatuluokittelua. Jos tuotteet kuitenkin edelleen halutaan laatuluokitella kaupankäynnin helpottamiseksi, tulee laatuluokittelussa noudattaa YK:n standardeja. Käyrää kurkkua ei siten jatkossakaan voi myydä laatuluokka 1 -merkinnällä.

Pakollista on aina ilmoittaa kaikista tuotteista tuotanto- tai viljelymaa selkeästi maan nimellä itse pakkauksessa tai irtotuotteissa myyntikyltissä, joka on välittömästi myyntipaikan läheisyydessä.

Linkki YK:n hedelmä- ja vihannesstandardeihin:
http://www.unece.org/trade/agr/standard/fresh/FFV-Standards.htm

Lisätietoja:
tarkastaja Mari Järvenmäki, p. 040 840 7948 (26.6. asti)
ylitarkastaja Beata Meinander, p. 020 77 25044 (1.7. jälkeen)

 

Aihealueet: