Kylvösiemenet ja myyjät valvonnan kohteena

25.6.2014

<p>Siemenkauppaa valvovat viranomaiset tekivät 214 valvontatarkastusta vuonna 2013. Niiden perusteella Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antoi 39 markkinointikieltoa ja kuusi kirjallista huomautusta siemenkauppalain rikkomuksista. Evira muistuttaa, että virallisesti tarkastettua kylvösiementä saa markkinoida vain rekisteröitynyt jälleenmyyjä.</p>

Huomautukset annettiin harmaan eli tarkastamattoman siemenperunan torimyynnistä sekä säädösten vastaisesta pakkaamistavasta. Markkinointikieltojen yleisin syy oli tarkastamattomien siementen myynti lehdissä ja internetissä. Lisäksi markkinointikiellon saivat salaatin ja porkkanan siemenerät, jotka eivät täyttäneet itävyysvaatimusta.

Pelto- ja puutarhakasvien kylvösiemeneksi saa Suomessa markkinoida vain sertifioitua, virallisesti tarkastettua siementä. Myös maatilojen välisessä kaupassa on siementavaran oltava sertifioitua.

Siemenkauppaa valvovat Evira sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset.

”Sertifioinnilla varmennetaan siemenerän laatu. Tarkastamattomassa kylvösiemenessä saattaa olla hukkakauraa tai haitallisia kasvitauteja. Sen käyttäjä ei saa vahingonkorvauksia, jos siemenessä ilmenee ongelmia”, sanoo jaostopäällikkö Ritva Vallivaara-Pasto Evirasta.

Siemenliikkeiden on rekisteröidyttävä Eviraan

Vain Eviran rekisteriin ilmoittautunut elinkeinonharjoittaja saa markkinoida ja maahantuoda sertifioitua kylvösiementä. Rekisteröinti koskee siemenliikkeiden lisäksi myös erilaisia marketteja ja vähittäismyymälöitä, joissa markkinoidaan kylvösiementä ammatti- tai harrastekäyttöön.

Siemenpakkaamot toimivat luvanvaraisesti

Evira myöntää siemenpakkaamoille pakkausluvan enintään viideksi vuodeksi. Vain hyväksytty pakkaamo saa pakata kylvösiementä myyntiin. Hyväksyttyjä siemenpakkaamoita oli vuodenvaihteessa 158 kappaletta. Luvan saaneiden pakkaamoiden lista löytyy Eviran internetsivuilta.

Lue lisää:
Siemenkaupan markkinavalvonta
Siemenkaupan edellytykset
Siementen ja siemenperunan pakkauslupa ja luettelo siemenpakkaamoista

Lisätietoja:
jaostopäällikkö Ritva Vallivaara-Pasto, p. 040 833 2482

 

Aihealueet: