Kyyhkysissä vahvistettu toinen Newcastlen tautitapaus

13.6.2008

<div>Porvoossa on vahvistettu Newcastlen tautitapaus kyyhkysiss&auml;. Kyseess&auml; on harrastelintujen pitopaikka, jossa on yhteens&auml; 336 lintua. Tartunta l&ouml;ytyi selvitett&auml;ess&auml; aiemmin t&auml;ll&auml; viikolla Outokummussa todetun ensimm&auml;isen tautitapauksen kontaktitiloja. Porvoon tilalla oli sairaita lintuja, joista otetuista n&auml;ytteist&auml; osoitettiin Evirassa Newcastlen tautia aiheuttava virus. Selvityksi&auml; tartunnan mahdollisesta levi&auml;misest&auml; muihin kyyhkyslakkoihin tai lintujen pitopaikkoihin jatketaan.</div>

Newcastlen taudissa oireet ovat vaihtelevia. Usein todetaan alakuloisuutta, syömättömyyttä, ripulia, pään ja heltan turvotusta, lisääntynyttä juomista, kyyhöttämistä, hengitystie- ja keskushermosto-oireita. Vakavammissa tapauksissa, erityisesti nuorilla linnuilla, kuolleisuus voi äkillisesti nousta 80–90 % ilman edeltäviä oireita.

Jos epäilee linnuissaan esiintyvän Newcastlen tautia, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi paikalliselle kunnaneläinlääkärille.

Newcastlen tauti on paramykso-1 -viruksen aiheuttama lintujen sairaus. Kaikki lintulajit voivat saada tartunnan ja taudin tiedetään tarttuneen yli 200 eri lintulajiin. Eri lajien herkkyys taudille vaihtelee.

Tauti ei tartu ihmiseen.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Jessica Löfgren-Eriksson (Eläintautivalvonta), p. 040 572 2897
Jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen (Eläintautivirologia), p. 050 514 39 26

 

 

Aihealueet: