Lääkitys tehoaa poroilla hirvikärpästartuntoihin

21.4.2010

<p>Hirvikärpästartunnoista on todettu aiheutuvan poroille huomattavaa haittaa. Ivermektiini-lääkitys todettiin tehokkaaksi hirvikärpäsen kontrolloinnissa porotaloudessa ja sairastuneiden porojen hoidossa. Lääkityksen vaikutusta tutkittiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikössä.</p>

Hirvikärpänen ( Lipoptena cervi) on levinnyt viime vuosikymmeninä kohti pohjoista ja nykyisin sen esiintymisalue ulottuu eteläiselle poronhoitoalueelle. Porotaloudessa on valmistauduttu näiden täikärpäsiin kuuluvien ulkoloisten vahingollisten vaikutusten torjuntaan. Nykyisin noin 80 prosenttia eloporoistamme lääkitään vuosittain ulko- ja sisäloisia vastaan loislääkkeillä, joiden vaikuttava aine on ivermektiini. Ivermektiinin tehoa hirvikärpäsen torjunnassa on tutkittu Eviran hirvikärpästutkimushankkeessa.

Hanke kuuluu Eviran eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvään tutkimukseen luonnonvaraisissa ja tarhatuissa eläimissä. Tutkimustulokset on julkaistu kansainvälisessä tieteellisessä julkaisussa Annales Zoologici Fennici 2010: 47, pp. 28-36   (pdf, 1170kb)
Kynkäänniemi S-M, Kortet R, Härkönen L, Kaitala A, Paakkonen T, Mustonen A-M, Nieminen P, Härkönen S, Ylönen, Laaksonen S.
Threat of an invasive parasitic fly, the deer ked ( Lipoptena cervi), to the reindeer ( Rangifer tarandus tarandus): experimental infection and treatment.

Tutustu tutkimushankkeeseen Hirvikärpäsen leviäminen ja sen aiheuttama uhka porotaloudelle

Tutustu myös Eviran muihin käynnissä oleviin tutkimushankkeisiin

Lisätietoja hirvikärpästutkimuksesta:

tutkija Sauli Laaksonen, kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikkö, p. 050 469 1471,
sauli.laaksonen at-merkki-kapea.gif evira.fi

Aihealueet: