Lämminsavukalanäytteistä ei todettu botulismia aiheuttavaa bakteeria

17.7.2006

<div>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on selvittänyt heinäkuun alussa ilmenneen botulismitapauksen mahdollista yhteyttä tyhjiöpakatun lämminsavustetun siian syöntiin. Nyt tutkituista näytteistä ei todettu Clostridium botulinum -bakteeria. Laboratoriossa tutkittiin kalanäytteitä erityisesti samasta raaka-aine-erästä ja samana päivänä valmistetuista eristä, joista epäilty tuote on peräisin.</div>

Evira sekä paikalliset ja alueelliset elintarvikevalvontaviranomaiset ovat tehneet tarkastuskäynnin epäiltyä lämminsavukalaa valmistavaan Apetit Kala Oy:n laitokseen sekä jakelukeskukseen, josta tuotteet on toimitettu myymälöihin. Tarkastuksissa ei havaittu virheitä, joiden olisi voinut epäillä aiheuttaneen botulismitapauksen. Tehtyjen tutkimusten ja tarkastusten perusteella tyhjiöpakatun lämminsavusiian valmistamisen jatkumiselle Apetit Kala Oy:ssä ei ole mitään estettä.

Sairaalahoitoon joutuneen potilaan toipuminen etenee hyvin.

Evira muistuttaa että jakelun kaikissa vaiheissa, myös kotona, elintarvikkeiden huolellinen kylmäsäilyttäminen on erittäin tärkeää. Tuore kala, tyhjiöpakatut kylmäsavu-, lämminsavu- ja graavisuolatut kalat sekä mäti tulee säilyttää 0 - +3 C-asteessa. Muut kalavalmisteet, kuten lämminsavukala ja kalapuolisäilykkeet, tulisi säilyttää pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, kuitenkin enintään +8 C-asteessa. Avaamattomat kalatäyssäilykkeet voidaan säilyttää huoneenlämmössä.

Lisätietoa kuluttajille kotikeittiön hygieniasta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/hygienia_kotikeittiossa/

Lisätietoa ruokamyrkytyksistä ja niiden välttämisestä: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/ruokamyrkytykset/ 

Aikaisemmat tiedotteet botulismitapauksesta löytyvät Eviran internet-sivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/

Lisätietoja

Elintarviketurvallisuus:
yksikön johtaja Kyösti Siponen, Elintarviketurvallisuusvirasto, p. 020 77 24230, 050 3868412. Sähköposti: etunimi.sukunimi@evira.fi
elintarvikeylitarkastaja Eija Läikkö, Elintarviketurvallisuusvirasto, p. 020 77 24270, 050 3868419. Sähköposti: etunimi.sukunimi@evira.fi

Botulismi:
epidemiologi Markku Kuusi, Kansanterveyslaitos, p. (09) 4744 8935

Clostridium botulinum-tutkimusmenetelmät:
Näytteet tutkittiin Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ympäristöhygienian laitoksella.
yliopistonlehtori Miia Lindström Helsingin yliopisto/ elintarvike- ja ympäristöhygienian laitos p. 040 520 3627
professori Hannu Korkeala Helsingin yliopisto/ elintarvike- ja ympäristöhygienian laitos p. 0400 701 535

Aihealueet: