Lampaiden ja vuohien uudet korvamerkit tilattavissa Evirasta

2.2.2007

<div>Evira on hyväksynyt lampaille ja vuohille kaksi uutta korvamerkkimallia, joista toinen on alumiininen ja toinen muovinen. Uusien merkkien tilauksia otetaan vastaan 5.2.2007 alkaen. Uudet merkit ovat pieniä ja keveitä, joten ne soveltuvat hyvin myös vastasyntyneiden eläinten merkitsemiseen. Merkkien hyväksyntä oli mahdollista maa- ja metsätalousministeriön uuden asetuksen tullessa voimaan 2.2.2007. </div>

Eviran hyväksymien lampaiden ja vuohien korvamerkkien valikoimassa on nyt neljä erilaista merkkimallia, kolme muovista ja yksi alumiininen merkki, joista tuottaja voi valita omiin tarpeisiinsa sopivimman mallin.  Merkkien painatustekstit vaihtelevat merkkimalleittain, mutta kaikissa merkeissä on kuitenkin mukana aina eläinkohtainen EU-tunnus. Kummatkin nyt hyväksytyt merkit ovat tyypiltään ns. lenkkimallia. Alumiinisen mitat ovat 7 mm x 30 mm (paino  2,5 g) ja muovisen Micron mitat vastaavasti 9 mm x 35 mm (paino 1,8 g).

Alumiinisen merkin erona muovisiin merkkeihin on ns. tarkistenumeron puuttuminen. Rekistereissä tarkistenumero näkyy myös alumiinimerkeillä merkityillä eläimillä. Tarkistenumero on EU-tunnuksesta muodostettu numero, jolla tarkistetaan tunnuksen oikeellisuus tietojärjestelmissä. Muovisissa korvamerkeissä tarkistenumero erotetaan  jatkossa selkeästi EU-tunnuksesta. Evira käy parhaillaan neuvotteluja merkkitoimittajien kanssa muutoksen toteutuksesta.

Uusien merkkien tilaaminen on mahdollista 5.2.2007 alkaen Eviran lammas- ja vuohirekisterin asiakaspalvelusta puh. 020 77 24333 (avoinna arkisin klo 9-11), sähköpostitse lammasvuohiat-merkki.gifevira.fi tai faksilla 020 77 24334. Tilaajien on syytä ottaa huomioon, että uusien merkkien toimitusaika on aluksi 5 viikkoa, mutta lyhenee jatkossa 2-4 viikkoon.

Ohjeistusta ja kuvia hyväksytyistä merkkimalleista, sekä uudistettu merkkitilauslomake löytyvät Eviran internetsivuilta:
Lampaiden ja vuohien merkitseminen ja rekisteröinti

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Matleena Haapa, p. 020 77 24211
Yksikönjohtaja Riitta Maijala, p. 040 5722 897

 

Aihealueet: