Lämpö herättää koloradonkuoriaiset

14.6.2007

<div>Alkukesän lämpimät säät ovat aikaistaneet koloradonkuoriaisten heräämistä ja esimerkiksi Virossa niitä havaittiin jo kesäkuun alussa. Yksittäisiä talvehtineita kuoriaisia voi esiintyä myös Suomessa, lähinnä itärajan tuntumassa, ja niiden odotetaan nousevan maasta lähiviikkojen aikana. Koloradonkuoriaisten takia perunamaita kannattaa tarkkailla heti taimettumisesta lähtien.</div>

Koloradonkuoriaiset heräävät talvihorroksesta, kun maan lämpötila nousee yli 15 asteen. Tämä tapahtuu yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa, mutta tänä vuonna ajankohdan arvellaan olevan jopa kaksi viikkoa aikaisemmassa. Kuoriaiset talvehtivat aikuisina maahan kaivautuneina.

Lähimmät koloradonkuoriaisen pysyvät esiintymisalueet ovat Venäjällä Laatokan etelä- ja pohjoispuolella. Viime vuosina koloradonkuoriaisesiintymiä on havaittu myös Suomessa, mutta ne on onnistuttu hävittämään. Eniten kuoriaisia on löydetty itärajan tuntumasta Etelä- ja Pohjois-Karjalasta. Jos kuoriaiset pääsevät lisääntymään, voi perunapellolle syntyä suuri koloradonkuoriaisesiintymä.

Yksittäisten kuoriaisten löytäminen on vaikeaa, mutta talvehtimisesiintymässä aikuisia kuoriaisia voi olla useita kymmeniä. Jos perunakasvustosta löytyy syötyjä perunanlehtiä, voi tämä viitata niiden esiintymiseen. Tällöin paikka on tutkittava tarkkaan aikuisten koloradonkuoriaisten tai munaryhmien löytämiseksi. Toukkia ei vielä alkukesästä esiinny.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa raitaa ja pään puoli on mustapilkkuinen oranssi. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin, myöhemmin lehdet kokonaan.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunantuhoojista. Sen tuhovoima perustuu kuoriaisten suureen määrään ja pahimmillaan ne voivat tuhota perunasadon kokonaan. Suomessa koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, jonka leviäminen on pystytty toistaiseksi estämään. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat kasvinsuojeluviranomaiset eli Evira ja TE-keskusten kasvintarkastajat.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

 

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Jaana Hietala, puh. 020 77 25043
Vanhempi tarkastaja Olli Elfving, puh. 020 77 25048
etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: