Lihaliike Agali Oy:n tuotteet myynti- ja käyttökieltoon

12.1.2012

<p>Turussa toimivan Lihaliike Agali Oy:n toiminnassa todettujen laiminlyöntien takia sen markkinoille toimittamien liha, raakaliha- ja lihavalmisteiden myynti on kielletty. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kieltänyt Lihaliike Agali Oy:n valmistamien elintarvikkeiden myynnin ja muun luovuttamisen ja määrännyt ne käyttökieltoon ja hävitettäviksi viranomaisten valvonnassa. Päätös koskee myös sellaisia elintarvikkeita, joihin on käytetty Lihaliike Agali Oy:n toimittamia tuotteita. Määräys on toimitettu elintarvikevalvontaviranomaisten tietoon toimenpiteitä varten. Lihaliike Agali Oy:n toiminnassa todettujen epäkohtien perusteella Turun elintarvikevalvontaviranomainen on keskeyttänyt laitoksen toiminnan toistaiseksi.</p>

Lihaliike Agali Oy on toimittanut lihaa ja siitä valmistettuja tuotteita, kuten kebab-lihavalmisteita, eri puolilla maata sijaitseviin vähittäismyymälöihin ja ravintoloihin. Tuotteet eivät täytä elintarvikkeille asetettavia vaatimuksia ja on syytä epäillä että niiden turvallisuus ja hygieeninen laatu ovat puutteelliset. Virheellisyyksiä on todettu jäljitettävyydessä, merkitsemisessä sekä elintarvikkeiden säilytys- ja käsittelyolosuhteissa. Toimijalla ei ole ollut vaadittavaa kirjanpitoa tuotteista ja niiden käsittelystä.

Tuotteet on merkitty nimellä Agali, mahdollisesti tunnistusmerkillä FI 6282 EY ja erätunnuksella AGO180. Tuotevalikoima: sisäfile, lapa (luuton), karitsa, broilerin rintafile, Döner kebab, Döner kana, ulkofile, lapa, karitsan eturinta, broilerin siipipala, leikattu kebabliha (kypsä), naudanlihapaisti (kuutio), kokonaiset broilerit, shish kebab, sisäpaisti, naudan munuainen, lampaan paisti, broilerin reisikoipi, koffta, paahtopaisti, naudan sydän, karitsan lapa, broilerin koipipala, hamburger, kulmapaisti, naudan kieli, lampaanliha mix, broilerin maksa, lampaan jauheliha, ulkopaisti, naudan häntä, lampaan maksa, karitsan paisti, naudan maksa.

Tiedot edellä mainituista tuotteista löytyvät seuraavalta sivulta:
http://www.agali.fi/lihaliike/?sivu=tuotteet

Saatujen tietojen perusteella Lihaliike Agali Oy:n on todettu myyneen tuotteitaan vuoden 2011 aikana ainakin seuraaviin elintarvikemyymälöihin ja suurtalouksiin:

Al Medina, Siwaily Import Asia Food, Alan shop, Malmin kebab ja pizzeria, Jalla Jalla, Namaskar, Pallopoika, Al-Amir Oy, Forat kebab pizzeria, Tai Food Market, Kulta kebab pizzeria, Dynameat, Taydo, Saaran kebab pizzeria, Ari kebab pizzeria ravintola, Indian Curry kebab pizzeria, Pihvipaikka Best, Center kebab pizzeria ravintola, Loimaan pizzeria, Varsinais-Suomen elintarviketukku Oy, Veli kebab pizza, Friendly kebab pizzeria, Kafé Gadolonia kb, Runway Café, Suncity kebab pizzeria, Roseanne pizzeria, New Baan thai restaurant, Habeb Tradin tmi, Kahvila Lahjahovi, Vihreä ravintola, Liha Salam Oy, Pikaruoka Mekong, Sho-resh, Juski Oy, Turun NMKY, Aura kebab pizzeria, Natali kebab pizzeria, Deeqo, Grilli, Ypäjän kebab pizzeria, Turun perheryhmäkoti, Chipo shop, Green Chilli 4 U oriental shop, Ramzi ja Moskea, Ylöjärven pizzaservice, Herkku pizzeria, Asim & Lemy, Goups Oy (lisäksi joitakin pienempiä asiakkaita).

Tuotteiden ostajia pyydetään palauttamaan tuotteet niiden ostopaikkaan ja olemaan tarvittaessa yhteydessä oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaisiin.

Lisätietoja:

Elintarvikkeiden turvallisuus:
Auli Vaarala, elintarvikehygieniayksikön johtaja, p. 050 386 8420
Susanna Pesonen, elintarviketurvallisuuden toimintakokonaisuuden johtaja, p. 040 169 0266

Oikeudelliset asiat:
Jorma Pitkänen, lakimies, p. 050 386 8425

Aihealueet: