Lintuinfluenssan ja Newcastlen taudin asiantuntijat kokoontuvat Helsingissä

23.9.2013

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira järjestää Euroopan unionin lintuinfluenssan ja Newcastlen taudin kansallisten referenssilaboratorioiden vuosikokouksen Helsingissä 24.-26.9.2013. Kokoukseen osallistuu noin 70 kutsuttua asiantuntijaa eri EU-maista, mukana myös alan asiantuntijoita Evirasta. Esitelmöitsijät ovat tunnettuja lintuinfluenssan ja newcastlentaudin tutkijoita sekä diagnostiikasta vastaavia asiantuntijoita. <br /></p>

Kokouksessa keskustellaan myös koko EU-aluetta koskevista lintuinfluenssan seurantaohjelmien toteutumisesta. Samoin esillä on lintuinfluenssan ja Newcastlen taudin tilanne EU:ssa ja maailmanlaajuisesti. Lisäksi tarkastellaan taudinmäärityskäsikirjan vaatimuksia ja diagnostisia menetelmiä.

Kokouksen ohjelmasta vastaa Ison-Britannian eläinten terveys- ja eläinlääkintälaboratorio (Animal Health and Veterinary Laboratories Agency, AHVLA). Laboratorio on lintuinfluenssan kansainvälinen vertailulaboratorio, jonka ovat hyväksyneet EU, Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO (Food and Agriculture Organization) ja kansainvälinen eläinten tartuntatautitoimisto OIE (Office international des épizooties).

Evira tutkii lintuinfluenssa- ja Newcastlen taudin esiintymisiä
Tapauksissa, joissa siipikarjassa esiintyy tavallista suurempaa kuolleisuutta tai tautiin viittaavia oireita, näytteet tutkitaan aina lintuinfluenssan (AI) ja Newcastlen taudin (ND) varalta. Tällaisia näytteitä tutkitaan Evirassa vuosittain muutamasta kymmenestä parvesta eli siipikarjakasvatusryhmästä.

Vuonna 2012 tutkittiin 3 223 verinäytettä AI:n ja 10 423 verinäytettä ND:n varalta. AI:n esiintymistä luonnonvaraisissa linnuissa tutkitaan luonnosta löydetyistä kuolleista ja huonokuntoisista linnuista. Näitä kannattaa lähettää tutkittaviksi Eviran Oulun toimipisteeseen. Evira maksaa matkahuoltorahdin. Postin kautta ei suositella lähetettäväksi näytteitä eikä Evira maksa postilähetyksiä.

Suomessa ei ole tavattu lintuinfluenssaa, mutta Newcastlen tautia on löydetty.

Lintuinfluenssa näytteenotto- ja lähetysohjeet 
Eviran etusivu> Eläimet> Eläinten terveys ja eläintaudit> Näytteenotto- ja lähetysohjeet> Siipikarja> Lintuinfluenssa

Lisää lintuinfluenssasta
Eviran etusivu> Eläimet> Eläinten terveys ja eläintaudit> Siipikarja> Lintuinfluenssa
ja Newcastlen taudista
Eviran etusivu> Eläimet> Eläinten terveys ja eläintaudit> Eläintaudit> Siipikarja> Newcastlen tauti

Lisätietoja:
jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen,
eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 050 514 39 26
erikoistutkija Anita Huovilainen,
eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 050 544 1981

Aihealueet: