Lintujen hepatiitti E -virusinfektio todettu ensimmäisen kerran Suomessa

29.1.2013

<p>Lintujen hepatiitti E -virusinfektio on todettu ensimmäisen kerran Suomessa yhdessä munintakanalassa. Tartunta vahvistui Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tammikuussa 2013 tehdyissä tutkimuksissa. Lintujen hepatiitti E -viruksen ei ole todettu tarttuvan nisäkkäisiin tai ihmisiin. Kananmunat saattavat olla kooltaan pieniä, mutta täysin syömäkelpoisia.</p>

Hepatiitti E -virus voi nostaa kuolleisuutta ja laskea munintaa. Munien laatu on normaali. Jos tartunta tulee nuorille linnuille, se voi viivästyttää muninnan alkua ja alentaa huippumunintaa.

Hygieenisyys estää taudin leviämisen

Hepatiitti E-virus leviää ulosteen välityksellä jouduttuaan linnun ruoansulatuskanavaan. Tärkeää on hyvä tuotantohygienia sekä hallien ja kalusteiden pesu ja desinfiointi lintuerien välillä ja myös ennaltaehkäisevä tautisuojaus.

Hoitoa tai rokotetta tautia vastaan ei ole. Ei ole todettu, että tartunta leviäisi emoilta poikasille.

Taudille tyypillisesti linnut ovat aneemisia, nuutuneita ja pienikokoisia. Patologisten löydösten perusteella linnuilla todetaan suurentunut perna ja osalla silmämääräisiä muutoksia maksassa, kuten suurentunut maksa. Oireet esiintyvät usein 30-70 viikon ikäisillä linnuilla.

Eviraan voi lähettää näytteitä

Eviraan voi lähettää näytteeksi itsestään kuolleita lintuja, koska virus aiheuttaa normaalia korkeamman kuolleisuuden vanhemmilla munintakanoilla ja broileriemoilla.
Näytteitä voi lähettää myös, jos linnuissa havaitaan muninnanlaskua tai taudille tyypillisiä oireita.

Siipikarjan näytteenotto- ja lähetysohjeet

Eläintautien torjuntayhdistyksen ( ETT) siipikarjan tilatason tautisuojausohje.

Lisätietoja:
erikoistutkija, jaostopäällikkö Päivikki Perko-Mäkelä, p. 0400 287 536
 tuotantoeläinjaosto, tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikkö

Aihealueet: