Lintujen Newcastlen tautia todettu harrastekyyhkysillä <br>Lounais-Suomessa

16.9.2013

<p>Turun lähellä Kaarinassa on todettu Newcastlen tautia harrastekyyhkysissä. Tartunta vahvistettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehdyissä tutkimuksissa. Kyseessä on usean kymmenen linnun kyyhkyslakka. Selvitykset taudin alkuperästä ja mahdollisesta leviämisestä muihin lintujen pitopaikkoihin ovat käynnissä. Siipikarjatilojen tautisuojaus on syytä tarkistaa lintujen suojelemiseksi tartunnalta.</p>

Lintujen omistaja otti yhteyttä eläinlääkäriin havaittuaan linnuissa oireita. Tauti on aiheuttanut lakan linnuilla kohonnutta kuolleisuutta. Tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi jäljellä olevat linnut on lopetettu ja ruhot hävitetty. Koska tautia ei todettu siipikarjassa, suoja- ja valvontavyöhykkeitä ei ole syytä perustaa tapauksen ympärille.

Newcastlen tautia aiheuttaa paramykso-1-virus. Kaikki lintulajit voivat saada taudin, mutta eri lintulajien herkkyys vaihtelee. Sairaita lintuja käsitteleville ihmisille virus voi harvoin aiheuttaa silmän sidekalvon tulehdusta, joka on yleensä lieväoireinen. Newcastlen tauti ei tartu elintarvikkeiden välityksellä.

Newcastlen tauti on vakava siipikarjan tauti. Kanoilla taudin oireita ovat muun muassa muninnan lasku, siipien roikkuminen, hengitystieoireet, halvaantumiset ja lisääntynyt kuolleisuus. Jopa 80 - 90 prosenttia linnuista voi kuolla ilman edeltäviä oireita. Jos linnut oireilevat, on omistajan otettava heti yhteyttä kunnaneläinlääkäriin.

Suomessa Newcastlen tautia todettiin edellisen kerran harrastekyyhkysillä vuonna 2012. Luonnonvaraisista kesykyyhkyistä eli puluista virusta todettiin viimeksi helmikuussa 2012 Imatralla.

Kyyhkysten rokotuksista huolehdittava

Newcastlen tautia esiintyy maailmanlaajuisesti ja lähes kaikki maat rokottavat siipikarjaa säännöllisesti sitä vastaan. Suomessa siipikarjaa ei rokoteta Newcastlen tautia vastaan. Sen sijaan kyyhkyset voidaan suojata rokottamalla. Kilpailuihin tai näyttelyihin osallistuvien lakkojen kyyhkyset on rokotettava eläintautilainsäädännön mukaan.

Lisää aiheesta:
Newcastlen tauti
Etusivu > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Eläintaudit > Siipikarja >
Newcastlen tauti

Usein kysyttyä Newcastlen taudista
Etusivu > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Eläintaudit > Siipikarja >
Newcastlen tauti > Usein kysyttyä

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, eläintautivalvonta, p. 0400 920 503
jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen, eläintautivirologia, p. 050 514 39 26

Aihealueet: