Lintujen Newcastlen tautia todettu kyyhkysillä Itä-Suomessa

9.6.2008

<div>Outokummussa on todettu Newcastlen tautia kyyhkysiss&auml;. Kyseess&auml; on kyyhkyslakka, jossa on yhteens&auml; noin 60 lintua. Tartunta l&ouml;ytyi itsest&auml;&auml;n kuolleiden lintujen kuolinsyytutkimuksessa otetuista n&auml;ytteist&auml;. Lakan linnuista on kuollut t&auml;h&auml;n menness&auml; 20. J&auml;ljell&auml; olevat tartunnan saaneet linnut lopetetaan ja ruhot h&auml;vitet&auml;&auml;n. Taudin alkuper&auml; ei ole toistaiseksi selvinnyt. Tauti ei tartu ihmiseen. </div>

Koska tautia ei todettu siipikarjassa, suoja- ja valvontavyöhykkeitä ei perusteta tapauksen ympärille.

Newcastlen tautia aiheuttaa paramykso-1-virus. Kaikki lintulajit voivat saada taudin, mutta tauti ei tartu ihmisiin eikä muihin nisäkkäisiin.

Kanoilla Newcastlen taudin oireita ovat muun muassa siipien roikkuminen, hengitystieoireet, halvaantumiset ja lisääntynyt kuolleisuus. Kuolleisuus voi nousta jopa 80 - 90 prosenttiin ilman edeltäviä oireita. Virus säilyy hyvin ympäristössä ja voi levitä siipikarjaan esimerkiksi luonnonvaraisten lintujen, ilman, veden tai rehun välityksellä.

Suomessa edellinen tapaus todettiin Luvialla vuonna 2004. Silloin tapaus todettiin siipikarjalla kalkkunoissa, jolloin tapauksen ympärille muodostettiin suoja- ja valvontavyöhykkeet.

Newcastlen tautia esiintyy ajoittain useimmissa maissa ja monessa maassa siipikarja rokotetaan säännöllisesti sitä vastaan. Suomessa siipikarjaa ei rokoteta Newcastlen tautia vastaan, sen sijaan kilpailuihin osallistuvien kyyhkyslakkojen kyyhkyset on rokotettava eläintautilainsäädännön mukaan.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Jessica Löfgren-Eriksson (Eläintautivalvonta), p. 040 572 2897
Jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen (Eläintautivirologia), p. 050 514 39 26
Johtaja Taina Aaltonen, Evira, p. 040 7750219

 

Aihealueet: