Lintujen Newcastlen tautia todettu viestikyyhkysillä Etelä-Suomessa

4.5.2012

<p>Espoossa on todettu Newcastlen tautia viestikyyhkysissä. Kyseessä on noin 250 linnun kyyhkyslakka, jonka omistaja otti yhteyttä läänineläinlääkäriin havaittuaan linnuissaan oireita. Selvitykset taudin alkuperästä ja mahdollisesta leviämisestä muihin lintujen pitopaikkoihin ovat käynnissä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että siipikarjan pitäjien on tärkeää noudattaa siipikarjan ulkonapitokieltoa koskevia määräyksiä suojatakseen lintunsa niin Newcastlen taudilta kuin lintuinfluenssaltakin.</p>

Tartunta vahvistettiin Evirassa tehdyissä tutkimuksissa tänään. Tauti on aiheuttanut lakan linnuilla kohonnutta kuolleisuutta, ripulia ja apaattisuutta. Tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi jäljellä olevat linnut lopetetaan ja ruhot hävitetään. Koska tautia ei todettu siipikarjassa, suoja- ja valvontavyöhykkeitä ei perusteta tapauksen ympärille.

Newcastlen tautia aiheuttaa paramykso-1-virus. Kaikki lintulajit voivat saada taudin, mutta eri lintulajien herkkyys vaihtelee. Sairaita lintuja käsitteleville ihmisille virus voi harvinaisena aiheuttaa silmän sidekalvon tulehdusta, joka on yleensä lieväoireinen. Newcastlen tauti ei tartu elintarvikkeiden välityksellä.

Newcastlen tauti on vakava siipikarjan tauti, jota vastustetaan viranomaistoimin. Kanoilla taudin oireita ovat muun muassa muninnan lasku, siipien roikkuminen, hengitystieoireet, halvaantumiset ja lisääntynyt kuolleisuus. Kuolleisuus voi nousta jopa 80 - 90 prosenttiin ilman edeltäviä oireita. Oireilevista linnuista on oltava välittömästi yhteydessä kunnaneläinlääkäriin.

Suomessa Newcastlen tautia todettiin edellisen kerran kyyhkysillä vuonna 2008. Luonnonvaraisista kesykyyhkyistä (pulu) virusta todetaan silloin tällöin. Viimeisin tällainen löydös tehtiin helmikuussa 2012 Imatralta.

Newcastlen tautia esiintyy maailmanlaajuisesti ja lähes kaikki maat rokottavat siipikarjaa säännöllisesti sitä vastaan. Suomessa siipikarjaa ei rokoteta Newcastlen tautia vastaan. Sen sijaan kyyhkyset voidaan suojata rokottamalla. Kilpailuihin tai näyttelyihin osallistuvien lakkojen kyyhkyset on rokotettava eläintautilainsäädännön mukaan.

Lisää aiheesta:
Newcastlen tauti
Etusivu > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Eläintaudit > Siipikarja >
Newcastlen tauti 

Usein kysyttyä Newcastlen taudista
Etusivu > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Eläintaudit > Siipikarja >
Newcastlen tauti > Usein kysyttyä 

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Tiia Tuupanen (Eläintautivalvonta), p. 040 489 3348
Jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen (Eläintautivirologia), p. 050 514 39 26

Aihealueet: