Listeriatapaukset lisääntyneet loppuvuodesta - riskiryhmät sairastuvat herkimmin

22.12.2006

<div>Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ja Kansanterveyslaitos (KTL) muistuttavat, että tyhjiöpakatuissa graavisuolatuissa ja kylmäsavustetuissa kaloissa voi esiintyä Listeria monocytogenes –bakteeria, joka voi aiheuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvien sairastumisen. Listeriariskiä voidaan vähentää säilyttämällä tyhjiöpakattuja kalatuotteita alle +3 C-asteessa. Evira suosittaa asian huomioimista ruoan jääkaappisäilytyksen yhteydessä.</div>

Marraskuun alusta lähtien ihmisillä on todettu Suomessa yhteensä 12 Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttamaa vakavaa yleisinfektiota (listerioosi). Sairastuneet ovat olleet pääosin Etelä-Suomesta. Suurin osa heistä on ollut 65 vuotta täyttäneitä tai vanhempia. Lähes kaikilla vastustuskyky on ollut heikentynyt perustaudin vuoksi. Yksikään sairastuneista ei ole ollut raskaana. Sairastuneista kaksi on kuollut. Tartunnan aiheuttanutta elintarviketta selvitetään jatkotutkimuksin.

Suomessa esiintyy vuosittain 20-50 listerioositapausta. Viime vuonna niitä oli 37 ja tänä vuonna 46 tapausta.

Listerioosiin liittyviä riskielintarvikkeita

Listerioosin suhteen riskielintarvikkeina pidetään kuumentamatta syötäväksi tarkoitettuja tuotteita, joilla on pitkä myyntiaika ja joissa listeria pystyy lisääntymään. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti tyhjiöpakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet, joiden valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa. Näiden tuotteiden turvallinen säilytyslämpötila on +3 C-astetta tai alle, sillä listeria ei pysty lisääntymään näin alhaisessa lämpötilassa.

Listeriariskin pienentämiseksi Evira on suositellut kaikkien tyhjiöpakattujen kalatuotteiden myyntiajaksi korkeintaan 10-14 vrk. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tai pidempään yli +3 C-asteessa säilytettyjä tuotteita ei pidä käyttää. Erityisesti kotijääkaapissa lämpötila on usein yli +3 C-asteessa, joten on hyvä huomioida, että kalan säilyvyysaika lyhenee, mitä korkeampi on säilytyslämpötila.

Listeria on yleinen ympäristöbakteeri. Sen esiintymistä elintarvikeketjussa pyritään kaikin tavoin välttämään. Kala-alan laitoksissa listeriaa valvotaan omavalvonnassa ja viranomaisvalvonnassa ottamalla näytteitä sekä tuotantoympäristöstä että valmiista elintarvikkeista. Listerialöydös johtaa aina tartuntalähteen etsimiseen ja tehostettuun puhdistukseen ja seurantaan.

Muita riskielintarvikkeita ovat pehmeät kittipintaiset juustot, homejuustot ja pastöroimattomasta maidosta valmistetut tuorejuustot.

Riskiryhmät sairastuvat herkimmin

-         Terveet aikuiset ja lapset sairastuvat harvoin vakavasti.
-         Vastustuskyvyltään heikentyneillä (syöpä, diabetes, maksa- ja munuaistaudit, AIDS, kortisonilääkitys, vanhukset) listeriainfektio ilmenee tavallisimmin vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena.
-         Raskaana olevilla listeriainfektio ilmenee kuumetautina, joka muistuttaa tavanomaista influenssaa (kuume, päänsärky, lihaskivut) ja se voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.
Vastasyntyneet voivat saada tartunnan äidin istukan kautta tai synnytyksen yhteydessä. Tauti ilmenee vaikeana yleisinfektiona jo syntyessä tai myöhemmin alkavana aivokalvontulehduksena

Jouluisia vinkkejä turvalliseen ruoanlaittoon kotikeittiössä:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?id=356

Lisätietoja Listeria monocytogenes –bakteerista  Eviran www-sivuilta:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksi___aiheuttavat_mikrobit/listeria/

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksi___aiheuttavat_mikrobit/listeria/miten_v__ltt_____listeriaa/

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
www.evira.fi

Ruokamyrkytysseuranta ja markkinoilla olevien tuotteiden valvonta:
Ylitarkastaja Taina Niskanen, puh. 02077 24318, 050 386 8421

Kala-alan laitosten valvonta:
Elintarvikeylitarkastaja Auli Vaarala, puh., 02077 24274, 050 386 8420

Elintarvikkeiden mikrobiologiset tutkimukset:
Tutkija Marjaana Hakkinen puh. 02077 24471

Kansanterveyslaitos

www.ktl.fi/julkaisut/suositukset.html

Epidemiaselvitys ja riskiryhmät
Tartuntatautilääkäri Hannele Kotilainen,  (09) 4744 8557

Osastonjohtaja Petri Ruutu, (09) 4744 8670
Laboratorionjohtaja Anja Siitonen, puh. (09) 4744 8245 Aihealueet: