Loistauti tappanut peippolintuja

23.10.2008

<div>Tänä syksynä on Varsinais-Suomessa havaittu peippolintujen kuolleisuutta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tutkittu alueelta kuolleena löydettyjä peippoja ja viherpeippoja, joilla on todettu kuvun ja ruokatorven tulehdus. Aiheuttajaksi on paljastunut Trichomonas-suvun yksisoluinen loinen. </div>

Trichomonas gallinae on lintujen nielussa ja kuvussa elävä alkueläin. Sitä on todettu Suomessa aiemmin kesykyyhkyillä. Petolinnut saattavat saada tartunnan syödessään loista kantavan linnun, ja sairastua vakavasti. Pikkulinnuissa loinen aiheuttaa nielussa ja kuvussa kivuliaan tulehduksen, joka haittaa syömistä ja lopulta näännyttää linnun. Sairas lintu vaikuttaa pörhöiseltä, vaisulta ja nokka voi olla tahriutunut eritteeseen. Ihmiseen loinen ei tartu, ei myöskään esim. kissoihin tai koiriin.

Trichomonas-loisen aiheuttamaa tautia eli trikomonoosia on havaittu pikkulinnuissa vuodesta 2005 alkaen Englannissa, missä se aiheuttaa viherpeippojen ja peippojen kuolemia puutarhojen ruokintapaikoilla. Tänä vuonna tautia on todettu kesän aikana ensimmäistä kertaa peippolinnuissa Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa tapauksia on ilmoitettu syys- ja lokakuun aikana Kaarinasta, Halikosta ja Turusta. Kyseessä ovat enimmäkseen olleet viherpeipot.

Trichomonas leviää lintujen välillä nokasta tulevien eritteiden mukana. Esimerkiksi ruokintapaikoilla loista voi olla sairastuneiden lintujen nokkaan koskettaneissa siemenissä ja niiden kuorissa tai juomavedessä. Loinen kuolee pakkasessa, joten lintulaudoilla taudinpurkauksia esiintyy tavallisesti lämpimänä vuodenaikana. Myös kuivuus tappaa loisen. Lintujen ruokkiminen kannattaakin yleensä rajoittaa talvikauteen loistartuntojen torjumiseksi. Jos ruokintapaikalla havaitaan trikomonoosiin sairastuneita lintuja tai lintuja, joilla on taudin oireita, pitää ruokinta-automaatit ja vesiastiat tyhjentää ja puhdistaa hyvin sekä mielellään desinfioida. Maassa oleva ruoka pitäisi myös siivota pois. Ruokinta tulisi siirtää muualle tai lopettaa ainakin pakkasten tuloon asti.

Evira seuraa edelleen Trichomonas-loisen esiintymistä ja mahdollista leviämistä. Näytteitä ja havaintoja pikkulintukuolemista kerätään Eviran kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikössä, jonne voi ottaa yhteyttä puhelimella tai sähköpostilla.

Lisätietoja:
Tutkija (eläinlääkäri) Marja Isomursu, puh. 020 77 24910, sähköposti: marja.isomursu at-merkki-kapea.gifevira.fi


Aihealueet: