Lue pakkausmerkinnät ja tee terveellisiä valintoja

2.3.2009

<div>Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät tarjoavat hyvät eväät terveellisten valintojen tekemiseen ja ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion koostamiseen. Ravintosisältötietojen avulla erilaisten tuotteiden vertailu on helppoa. Niistä näkee mm. elintarvikkeen sisältämän energian, rasvan, sokerin ja kuidun määrän. Valmisteen suolapitoisuustiedot löytyvät ainesosaluettelosta.</div>

Vertaile tuotteita ravintoarvomerkintöjen avulla
Pakkausmerkinnöissä oleva ravintosisältötieto (tai ravintoarvomerkinnät) kertoo elintarvikkeen sisältämän energian ja ravintoaineiden määrän 100 grammaa tai 100 millilitraa kohden. Joskus tieto voidaan antaa myös annosta kohden.

Vertailemalla muita samaan käyttötarkoitukseen tarkoitettuja tuotteita, kuten esimerkiksi muroja, puurohiutaleita ja myslejä toisiinsa ravintoarvomerkintöjen avulla, löytää terveellisen ruokavalion kannalta parhaan vaihtoehdon.

Katso myös ravitsemus- ja terveysväitteet
Elintarvikkeiden pakkauksissa saatetaan esittää ravitsemus- ja terveysväitteitä, jotka ohjaavat tekemään terveellisiä valintoja.

Ravitsemusväite kertoo, että elintarvikkeella on erityisiä hyödyllisiä ravitsemuksellisia ominaisuuksia energiamäärän, ravintoaineiden tai muiden aineiden suhteen. Energiaa tai ravintoaineita voi olla lisätty, vähennetty tai tuotteessa voi olla niitä hyvin vähän tai ei lainkaan. Ravitsemusväitteitä ovat esimerkiksi ”energiapitoisuutta vähennetty”, ”vähärasvainen” ja ”vähennetty sokeria”.

Terveysväite viestii, että elintarvikkeen tai sen sisältämän ainesosan ja hyvän terveyden välillä on yhteys. Sillä voi olla vaikutusta kasvuun, kehitykseen ja elimistön toimintaan tai jopa vaikutusta sairauden kehittymiseen liittyvään riskitekijään. Terveysväitteitä ovat esimerkiksi ”kalsium vahvistaa luustoa” ja ”kasvisteroli alentaa kolesterolia”.

Myös ravintoarvomerkintöjä täydentävät Sydänmerkki ja GDA- eli päiväsaantimerkintä auttavat valintojen tekemisessä.

Testaa tietosi pakkausmerkinnöistä ja osallistu kilpailuun Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjan internetsivuilla. Joka kuukausi arvotaan osallistujien kesken palkintoja. Vuoden lopussa arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken upea aterinsarja. Kurkkaa myös, mitä uudella pakkaushahmolla nimeltään ”Honey Stars” on sanottavaa terveellisistä valinnoista.

Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjan internetsivut.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sari Sippola, Evira, p. 020 77 24283, 050 386 8430
elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi, Suomen Kuluttajaliitto ry, p. 050 589 5780
Aihealueet: