Lue pakkausmerkintöjä ja tee oikeita valintoja lemmikkisi parhaaksi

2.11.2009

<p>Suomalaiset lemmikkieläimet syövät edelleen paljon kotiruokaa, mutta yhä useammin lemmikeille ostetaan valmisruokia. Pakkausmerkinnät ovat tärkeä osa lemmikkieläinten ruokien laatua ja turvallisuutta. Merkintöjen tulee olla saatavilla myös irtonaisena myytävien lemmikkieläinten ruokien yhteydessä.</p>

Pakkausmerkinnät kertovat, mille lemmikkieläinlajille ruoka on tarkoitettu ja minkä tyyppinen ruoka on kyseessä. Ruoka voi olla sellaisenaan käytettävä ja kaikki lemmikin päivittäisen ravinnontarpeen tyydyttävä tai jonkin ravintoaineen suhteen muuta ruokintaa täydentävä. Pakkauksesta löytyy usein myös se tieto, mihin lemmikin elämänvaiheeseen tai aktiivisuuteen ruoka on tarkoitettu.

Pakkauksessa ei saa esittää väittämiä, jotka liittyvät sairauksien ehkäisyyn, hoitoon tai parantamiseen. Myöskään ei ole olemassa terveysvaikutteisia eli funktionaalisia lemmikeille tarkoitettuja ruokia eikä ravintolisiä. Erityisruokavaliotuotteita on lemmikeille hyväksytty useita.

Ruoan koostumustietojen perusteella lemmikin omistaja voi välttää sellaisia valmistusaineita, joiden tietää olevan sopimattomia lemmikilleen. Ravintoainekoostumus ilmoittaa ruoan sisältämien pääravintoaineiden ja kivennäisten määrän. Rehun lisäaineiksi lueteltavien vitamiinien ja hivenaineiden määrät näkyvät niin ikään pakkauksessa. Sen sijaan esimerkiksi säilöntäaineista ei tarvitse kertoa nimeä ja määrää. Pakkausmerkinnäksi riittää tieto, että lemmikkieläimen ruoka sisältää EU:ssa hyväksyttyjä rehun lisäaineita.

Lemmikin ruoan säilyvyys ja käyttöaika ilmoitetaan ”parasta ennen” tai ”käytettävä ennen” - merkinnöillä. Merkintä muuntogeenisistä aineksista tai luonnonmukaisella tuotantotavalla tuotetuista raaka-aineista löytyy pakkauksesta kunkin valmistusaineen kohdalta. Nettopaino/tilavuus -tiedon avulla kuluttaja voi osaltaan arvioida rahoilleen saamaansa vastinetta.

Suomessa lemmikkieläinten ruokien pakkausmerkintöjen tulee olla suomen- ja ruotsinkielellä.
Lemmikkieläinten ruoka kuuluu rehulainsäädännön piiriin.

Lisää tietoa lemmikkieläinten ruokien pakkausmerkinnöistä löytyy Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjan internetsivuilta. Sivuilla esiintyy myös uusi kampanjahahmo ”K. Olli”:

Lisätietoja:
ylitarkastaja Tarja Root, p. 020 77 25221, 040 572 5397

Aihealueet: