Luomukalkkunoiden ulkoilussa vaaransa

15.12.2014

<p>Luomukalkkunatuotannossa suurimmat tautisuojaushaasteet ja tautiriskit liittyvät ulkoiluun. Ulkoilu altistaa luomukalkkunat villilintujen ja jyrsijöiden tuomille taudeille ja maaperäisille bakteereille, jotka harvoin aiheuttavat ongelmia tavanomaisessa siipikarjatuotannossa.</p>

”Laiduntamisessa kalkkunat pääsevät suoraan kosketukseen villilintujen ja jyrsijöiden tuomien taudinaiheuttajien ja maaperäisten bakteerien kuten sikaruusua aiheuttavan bakteerin kanssa, jolle kalkkuna on erityisen herkkä. Luonnonlinnut voivat levittää kalkkunaan myös kampylobakteeria, lintuinfluenssaa ja Newcastlen tautia”, sanoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkija Kitty Schulman riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä.

Luomukalkkunoilla on oltava mahdollisuus ulkoiluun säätilan ja tautitilanteen salliessa vähintään toukokuusta lokakuuhun. Lisääntynyt liikunta, parempi mahdollisuus lajikohtaiseen käyttäytymiseen ja luonnonvalo lisäävät kalkkunoiden hyvinvointia. Ulkoilussa on kuitenkin vaaransa. Tautien lisäksi vaaroina ovat petoeläimet, lämpötilojen vaihtelut ja sääsuojan puuttuminen, joka voi heikentää kalkkunoita.

Satsaus tautisuojaukseen kannattaa

Tuottavan eläinkasvatuksen perusta on sairauksien ehkäisy. Tilatason tautisuojaus antaa perustan koko tuotantoketjun tautisuojaukselle. Samalla suojellaan sekä tuotannossa olevia eläimiä että kuluttajaa taudeilta.

Siipikarjan tautisuojaus on erityisen tärkeää, koska tuotanto on hyvin ketjuuntunutta ja häiriöt vaikuttavat helposti koko tuotantoketjuun. Siipikarjataudit leviävät pitkiäkin matkoja esimerkiksi muuttolintujen mukana ja monet siipikarjantaudeista tarttuvat myös ihmisiin.

”Vaikka luomukalkkunoiden tautisuojaus voi laiduntamisen vuoksi olla haasteellista, pätevät luomutuotannossa samat säännöt kuin tavanomaisessa siipikarjankasvatuksessa. Tautisulkuja tulisi pyrkiä ylläpitämään niin laitumella kuin sisätiloissakin. Hoitajien yhteyksiä muihin siipikarjatiloihin sekä harraste- ja luonnonvaraisiin lintuihin tulisi välttää ja rokottaminen sikaruusua vastaan on suositeltavaa”, toteaa Schulman.

Evira ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ovat julkaisseet tutkimuksen, jonka tavoitteena on tunnistaa luomukalkkunakasvatukseen liittyviä eläintautiriskejä ja niihin sopivia menetelmiä tautisuojauksen toteuttamiseksi.

Raportti luettavissa Eläintautivaarat ja tautisuojaus kalkkunoiden luomutuotannossa ja laiduntamisessa.

Tutustu riskinarviointiprojektiin Tautisuojaus luomukalkkunatuotannossa ja luomutuotannon periaatteisiin.

Lisää siipikarjan taudeista.

Lisätietoja:
tutkija Kitty Schulman, p. 040 163 2531

 

Aihealueet: