Luomutuotteiden oikeellisuus selviää Eviran hakupalvelun avulla

13.3.2014

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on avannut verkkosivuillaan hakupalvelun luomutoimijoista. Kuluttaja voi nyt tarkistaa luomutuotteen pakkausmerkinnän avulla hakupalvelusta, onko luomutuote todella luomua. Hakupalvelu kattaa toimijat, jotka markkinoivat luomutuotteita Suomessa.</p>

Hakupalvelun myötä kuluttajien mahdollisuus tarkistaa luomutuotteiden oikeellisuus ja jäljitettävyys paranevat. Hakupalvelu liittyy EU:n vaatimukseen, jonka mukaan EU-maissa on oltava kuluttajille avoin luomutoimijoiden hakupalvelu. 

Luomutoimijoiden hakupalvelusta saatavat tiedot perustuvat Eviran luonnonmukaisen tuotannon rekisteriin. Hakemalla yritystä luomuelintarvikkeen kuluttajapakkauksen tietojen perusteella kuluttaja voi varmistua siitä, että kyseisen yrityksen toiminta on tarkastettu ja hyväksytty.

Toistaiseksi palvelusta puuttuvat Ahvenanmaan toimijat ja alkoholinvalmistajat.

Luomutuotteiden valvonta eri viranomaisilla

Luonnonmukaisen tuotannon vaatimukset määritetään EU-lainsäädännössä. Manner-Suomessa Evira ohjaa ja suunnittelee valvontaa sekä valvoo luomuelintarvikkeiden ja -rehujen valmistajia. Luomutilat puolestaan kuuluvat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten valvontaan. Ahvenanmaalla luomutuotantoa valvoo Ahvenanmaan maakuntahallitus. Luomualkoholijuomia valvoo Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Tulli valvoo Suomeen tuotavia luomutuotteita.

Tästä pääset hakupalvelusivulle
Lue lisää luomusta Eviran sivuilta  

Lisätietoja:
ylitarkastaja, jaostopäällikkö Beata Meinander, p. 0400 571 033.

 

Aihealueet: