Luomuun voi luottaa

10.5.2010

<p>Luonnonmukaisen tuotannon valvonnalla varmistetaan, että luomutuotteet ovat todella luomua ja kuluttaja voi luottaa niihin. Tässä tavoitteessa on myös onnistuttu. Markkinoille ei ole päässyt tuote-eriä, jotka eivät olisi täyttäneet tuotantovaatimuksia.</p>

Suuri osa valvonnassa vuonna 2009 havaituista ongelmista liittyi muistiinpanoihin ja kirjanpitoon. Luomutoimijoiden on pidettävä kirjanpitoa esimerkiksi hankkimistaan tuotantopanoksista sekä myymistään luomutuotteista. Kaikille toimijoille ei kuitenkaan ole selvillä kirjanpidon merkitys luomutuotannon luotettavuuden kannalta. Tällöin kirjanpitoa ei ole toteutettu vaaditulla tarkkuudella.

Luomussa kiellettyjen lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttö ei ole ongelma Suomessa. Kiellettyjä aineita oli käytetty vain parissa tapauksessa. Nämä erät eivät päässeet markkinoille luomutuotteina.

Luomuvalvontaan kuului vuonna 2009 noin 4 500 toimijaa. Näistä maatiloja oli noin 4 000. Kaikki valvontaan kuuluvat toimijat tarkastetaan vähintään kerran vuodessa.

Luonnonmukaisen tuotannon valvontaraportti
Evira.fi > Tilauspalvelu > Julkaisut 2010 >
Luonnonmukaisen tuotannon valvontaraportti 2009 (pdf, 135 kt)

Lisätietoja:
ylitarkastaja Beata Meinander, Evira, puh. 0400 571 033

 

Aihealueet: