Maailman johtavat rapuruttotutkijat kokoontuvat Tampereella

13.8.2013

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira järjestää tuhoisinta tunnettua raputautia, rapuruttoa, käsittelevän avoimen seminaarin 31.8.-1.9.2013 Tampereella. Seminaari kokoaa rapujen ja raputautien tutkijoita ympäri maailmaa. Seminaari on&nbsp;osa Euroopan unionin äyriäistautien tutkimisesta vastaavien laboratorioiden vuosittaista tapaamista.</p>

Seminaarissa käsitellään laajasti rapuruton ominaisuuksia. Esitelmöitsijöinä ovat tunnetut rapuruton tutkijat ja rapuruton diagnostiikasta vastaavat Maailman eläintautijärjestön (World Organisation
for Animal Health OIE) rapuruttoasiantuntijat.

Rapuruttoepäilyjä vain vähän kesällä 2013
Tänä kesänä on tullut tutkittavaksi vasta muutamia jokirapunäytteitä rapuruttoepäilyn vuoksi Eviran Kuopion toimipaikkaan, joka on toinen Maailman eläintautijärjestön rapuruton vertailulaboratorio. Vasta yksi tapaus on vahvistettu rapurutoksi, kesäkuussa Oulujärvestä tavattu täpläraputyyppinen rutto. Joitakin epäilyjä on jokirapukannan häviämisestä ruton takia. Näissä tapauksissa on saatettu myös havaita kuolleita rapuja, mutta niitä ei ole kerätty näytteiksi.

Ravustuskauden ulkopuolella löydetyt kuolleet ja huonokuntoiset ravut kannattaa lähettää tutkittaviksi. Nykyisillä menetelmillä rapurutto voidaan vahvistaa ongelmien syyksi myös kuolleista ravuista, mikäli ne eivät vielä ole pitkälle pilaantuneita. Pilaantumisen estämiseksi ravut voi löydettäessä myös pakastaa.

Rapujen näytteenotto- ja lähetysohjeet

Rapurutto yleinen täpläravuilla
Lähes kaikki täpläravut kantavat rapuruttoa, ja myös jokirapuvesistöissä rutto saattaa olla oireettomana vuosien ajan. Rapuvesien suojelemiseksi uusilta tartunnoilta on vesistöstä toiseen liikuttaessa muistettava, että rapuruttoitiöt voivat levitä kosteina siirtyvien välineiden mukana. Kaikkein vaarallisin on kuitenkin tartuntaa kantava täplärapu, jonka kanssa jokirapu ei pysty selviämään samassa vesistössä.

Tervetuloa seminaariin!
Seminaari on kaikille avoin, mutta osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Seminaarin kieli on englanti.
Ohjelma ja ilmoittautuminen

Lue lisää rapurutosta
Lue lisää Eviran rapuruttovertailulaboratoriotoiminnasta
Tutustu vertailulaboratoriotoimintaan

Aihealueet: