Maksan ja maksaruokien käyttö raskauden aikana - uutta tietoa ja uudet suositukset

15.8.2007

<div>Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tehty riskinarviointi hedelmällisessä iässä olevien suomalaisnaisten altistumisesta A-vitamiinille, kadmiumille ja lyijylle maksaruokien välityksellä. Eviran, Kansanterveyslaitoksen ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan yhteispäätöksellä maksan käyttöä koskevat suositukset lievenevät. Tutkimus vahvistaa, että maksaruokien käyttöä raskauden aikana tulee edelleen välttää. Kohtuullinen maksamakkaran ja maksapasteijan käyttö on kuitenkin turvallista.</div>

Maksa sisältää runsaasti retinoidimuotoista A-vitamiinia, joka suurina annoksina voi lisätä sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä. Lisäksi maksa voi sisältää runsaasti kadmiumia ja lyijyä, joilla voi olla haitallinen vaikutus sikiöön. Tämän vuoksi on suositeltu, että raskaana olevat naiset välttäisivät maksan syöntiä.

Saannin arvioinnissa käytettiin KTL:n Finravinto–tutkimuksen ruoankäyttötietoja sekä elintarviketeollisuus-liiton (ETL) ja KTL:n reseptitietoja maksaruokien ja raaka-aineiden määristä. Nyt tehty riskinarviointi vahvistaa, että maksaruokien tavanomainen käyttö voi altistaa suuremmille annoksille A-vitamiinia kuin pidetään turvallisena raskauden aikana. Liikasaannin riski näyttäisi kuitenkin koskevan lähinnä pääruokana syötäviä maksaruokia. Kohtuullinen maksamakkaran tai maksapasteijan syönti ei riskinarvioinnin mukaan johda A-vitamiinin saantirajan ylittymiseen. Kadmiumin ja lyijyn saanti maksaruuista on varsin vähäistä verrattuna muista ravintolähteistä saatavaan altistukseen.

Uudet suositukset

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio turvaa hyvän ravitsemuksen raskauden aikana. Runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö riittää turvaamaan A-vitamiinin saannin myös raskauden aikana. Kasvikunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy karotenoideina, jotka ovat haitattomia runsainakin marja-, hedelmä- ja kasvisannoksina.

Liiallisen A-vitamiinin saannin ehkäisemiseksi maksan käyttöä raskauden aikana tulee rajoittaa seuraavasti:

  • Maksaruokia (jauhemaksa- ja maksapihvi, maksakastike, maksalaatikko) tulee välttää koko raskauden ajan.
  • Maksamakkaraa ja maksapasteijaa voi käyttää raskauden aikana enintään 200 g viikossa. Kerralla ei tulisi syödä enempää kuin 100 g.
  • Jos maksamakkaran tai maksapasteijan käyttö on päivittäistä, sitä tulisi käyttää enintään 30 g päivässä.  Tämä vastaa käytännössä noin 2 viipaletta maksamakkaraa tai 2 ruokalusikallista maksapasteijaa

Lisätietoja Eviran internetsivuilla:

Lisätietoja:  
Riskinarviointi:
erikoistutkija Tero Hirvonen, KTL, p. (09) 4744 8731, tero.hirvonenat-merkki.gifktl.fi ,
yksikönjohtaja Kirsti Savela, Evira, p. 020 77 24020, kirsti.savelaat-merkki.gifevira.fi

Maksan käyttöä koskevat suositukset:
ylitarkastaja Annika Nurttila, Evira, p. 020 77 24290, annika.nurttilaat-merkki.gifevira.fi

Aihealueet: