Mäntyankeroisia löytyi portugalilaisesta puisesta pakkauslavasta

1.7.2013

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on löytänyt eläviä mäntyankeroisia portugalilaisesta havupuisesta pakkauslavasta. Euroopassa tätä vaarallista havupuiden kasvintuhoojaa esiintyy Portugalin mannerosissa sekä Madeiralla. Suomen metsiin se ei ole levinnyt.</p>

Mäntyankeroinen leviää helposti maasta toiseen puupakkausmateriaalin välityksellä. Puulavat pitää lämpökäsitellä ja EU:n ulkopuolella sallitaan myös käsittely metyylibromidikaasulla. Kyseinen puulava oli merkintöjen mukaan lämpökäsitelty määräysten mukaisesti, mutta siitä huolimatta ankeroiset olivat eläviä. Evira on määrännyt saastuneen lavan hävitettäväksi.

Evira tarkastaa jatkuvasti mäntyankeroisen varalta puupakkauksia osana normaalia kasvinterveyden valvontaa. Edellisen kerran mäntyankeroista löytyi portugalilaisesta puupakkausmateriaalista vuonna 2008. Eläviä ankeroisia löytyy lähes vuosittain muutamista ulkomaisista puupakkausmateriaalieristä.

Mäntyankeroinen on mäntyjä lakastuttava tuhooja, jota esiintyy Kanadassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Japanissa, Taiwanissa, Kiinassa ja Korean tasavallassa. Se leviää metsässä tukkijäärien välityksellä.


Aiheesta lisää:
Evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Kasvintarkastus > Karanteenituhoojat > Mäntyankeroinen
Evira.fi > Kasvit > Tuonti ja vienti > Puinen pakkausmateriaali

ylitarkastaja Kari Nurmi, p. 040 548 0372 (tavattavissa 1.7.)
erikoistutkija Jyrki Tomminen, p. 040 725 7236

Aihealueet: