Melamiinia löydetty muutamista kiinalaisista tuotteista, valvonta jatkuu Suomessa

17.10.2008

<div>Eräistä Eviran tutkimista kiinalaisista tuotteista on löytynyt melamiinia yli sallitun määrän. Tuotteet eivät kuitenkaan aiheuta kuluttajalle terveyshaittoja. Kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset ovat jatkaneet tarkastuksia ja näytteenottoa. Jatkossa valvonta painottuu Tullin tekemään tuontivalvontaan.</div>

Melamiinia löydetty muutamista tuotteista

Evira ja Tullilaboratorio ovat jatkaneet kiinalaisten makeisten ja keksien tutkimuksia. Tähän mennessä on tutkittu 33 näytettä. Evira on todennut kahdessa White Rabbit -makeisessa melamiinia yli 2,5 mg/kg. Näistä eristä on jo aiemmin tullut tieto Suomeen, ja ne on poistettu myynnistä. Lisäksi Evira on todennut kahdesta uudesta Koala Melonikeksierästä melamiinia yli sallitun määrän. Nämä erät poistetaan myynnistä, ja Suomi tekee näistä RASFF-ilmoituksen (Rapid Alert System for Food and Feed) muille EU-jäsenvaltioille tiedoksi. Lisäksi Tullilaboratorion tutkimuksissa on yhdestä keksinäytteestä löydetty melamiinia alle sallitun määrän, ja 28 näytteessä ei ole todettu melamiinia.

Tarkastuksia jatkettu

Kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset ovat tarkastaneet tähän mennessä noin 160 kiinalaisten elintarvikkeiden myyntipaikkaa. Tarkastuksissa on löydetty vain muutamia maitoa sisältäviä Kiinasta peräisin olevia elintarvikkeita. RASFF -hälytysjärjestelmän kautta on edelleen saatu tietoa, että yksittäisiä melamiinia sisältäviä White Rabbit –eriä on tuotu Suomeen. Viranomaiset varmistavat, että kaikki nämä tuotteet poistetaan myynnistä ja hävitetään.

Valvonta painottuu jatkossa Tullin tuontivalvontaan

Kiinasta peräisin olevien äidinmaidonkorvikkeiden ja pikkulasten ruokien tuonti on edelleen kiellettyä. Tullilaboratorio valvoo maitoa sisältävien kiinalaisten elintarvikkeiden tuontia, ja Evira jatkaa jo maahantuotujen erien tutkimista. Kaikki maitoa sisältävien elintarvikkeiden tuontierät tutkitaan. Lisäksi tutkitaan myös runsasproteiinisia elintarvikkeita. Maahantuojat vastaavat tuontivalvonnan kustannuksista.


Lisätietoja:

Evira:

 • Valvontaan liittyvät kysymykset:
  ylitarkastaja Pirkko Kostamo, p. 020 77 242 36, 050 386 8436,
  pirkko.kostamo at-merkki-kapea.gifevira.fi
 • Analytiikkaan liittyvät kysymykset:
  erikoistutkija Seija Berg, p.020 77 24418, 050 434 8379, seija.berg at-merkki-kapea.gifevira.fi

Tullilaboratorio:

 • Valvontaan liittyvät kysymykset:
  tuoteturvallisuuspäällikkö Katri Hyysalo, p. 02049 23218, 040 33 23218,
  katri.hyysalo at-merkki-kapea.giftulli.fi
 • Analytiikkaan liittyvät kysymykset:
  tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen, p. 02049 23267, 040 33 23267,
  kalevi.siivinen at-merkki-kapea.giftulli.fi

Aihealueet: