Mistä elintarvike on peräisin?

5.10.2009

<p>Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä ei aina löydy tietoa elintarvikkeen alkuperästä. Kasvisten, hedelmien, naudanlihan ja kalan alkuperän kertominen on kuitenkin pakollista. Pakkauksissa käytetään myös vapaaehtoisia alkuperämerkintöjä Hyvää Suomesta – Joutsenlippua tai Avainlippua. Vaan tunnetaanko näiden merkkien sisältö?</p>

Eviran kyselyyn merkkien sisällöstä Farmari-messuilla vastasi 794 kuluttajaa, joista jopa 39 % arveli merkkien tarkoittavan samaa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä merkit viestivät eri asiaa. Avainlippu viestii ensisijaisesti suomalaisesta työstä, eikä välttämättä varmista elintarvikkeen raaka-aineiden kotimaisuutta. Joutsenlippu sen sijaan on takeena siitä, että tuotteen sisältämä liha, kala, maito ja kananmuna on kokonaan suomalaista.

Lainsäädännön mukaan alkuperätieto on pakollinen silloin, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Esimerkiksi kun tuotteella on suomalainen markkinoija, mutta tuote on valmistettu muualla, tulee alkuperä kertoa pakkausmerkinnöissä.

Alkuperän ilmoittamisvelvoite ei kuitenkaan ulotu elintarvikkeen raaka-aineisiin saakka. Esim. makkarassa ei tarvitse ilmoittaa ulkomaisen lihan alkuperää, jos sellaista käytetään suomalaisen makkaran valmistuksessa. Useista raaka-aineista koostuvien elintarvikkeiden alkuperä onkin sama kuin niiden valmistusmaa.

Kasvisten ja hedelmien alkuperämaa tulee aina ilmoittaa. Kuluttajapakkauksissa alkuperämaa pitää merkitä pakkaukseen. Irtomyynnissä, kuten kaupoissa tai toreilla, alkuperämaa pitää merkitä erilliseen myyntikylttiin, vaikkapa samaan kylttiin hinnan kanssa.

Naudanlihan alkuperä tulee aina ilmoittaa. Myös muun lihan alkuperä tulee vastaavasti kertoa, myös silloin, kun niistä valmistetaan esim. maustettuja tai marinoituja valmisteita.

Kalan alkuperä tulee myös ilmoittaa. Jos kala on pyydetty makeasta vedestä, ilmoitetaan alkuperämaa. Merestä pyydetystä kalasta ilmoitetaan joku säädetystä 12 merialueesta. Kasvatetusta kalasta ilmoitetaan maa, jossa kasvatus on tapahtunut.

Keruutuotteiden, kuten sienten ja marjojen alkuperämaa tulee ilmoittaa vain, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Jos torilla myydään suomalaisia mustikoita tai kantarelleja, alkuperää ei tarvitse ilmoittaa, mutta jos ne ovat peräisin muualta, on alkuperämaa ilmoitettava.

Kuluttaja voi huomatessaan alkuperätiedoissa epäselvyyttä tai virheitä antaa niistä palautetta oman kunnan terveystarkastajalle. Yhteystiedot löytyvät Eviran internetsivuilta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/palautetta_elintarvikkeista/

Lisää tietoa elintarvikkeiden alkuperästä löytyy Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjan internetsivuilta. Sivuilla esiintyy myös uusi kampanjahahmo ”Tomatita”:

Lisätietoja:
tarkastaja Mari Järvenmäki (kasvikset ja hedelmät), p. 020 77 25143, 040 840 7948
ylitarkastaja Tytti Itkonen (muut elintarvikkeet), p. 020 77 24296, 050 558 2696

Aihealueet: