Morfoliinia ei sallita EU:n alueelle tulevissa hedelmissä

2.12.2010

<p>Morfoliinin lisäainekäyttö hedelmien pintavahojen kantaja- ja emulgointiaineena ei ole sallittua EU:ssa.</p> <br />

EU:n alueelle 1.12.2010 tai sen jälkeen alkuperämaasta lähetettyjen ananas-, mango-, papaija- ja avokadoerien pääsy markkinoille tiukentuu siten, että koko hedelmän, kuori mukaan lukien, morfoliinipitoisuuden tulee olla alle määritysrajan.

Ennen 30.11.2010 EU:n alueelle lähetettyjen ananas-, mango-, papaija- ja avokadoerien pääsy markkinoille sen sijaan sallitaan, jos hedelmän syötävän osan morfoliinipitoisuus on alle määritysrajan.

Muita hedelmäeriä saa tuoda EU:hun vain, jos niihin ei ole käytetty morfoliinia.

EU:n ulkopuolella hedelmiä pintakäsitellään morfoliinia lisäaineena sisältävillä vahoilla. Morfoliini on orgaaninen kemiallinen yhdiste, jonka käyttö elintarvikkeissa ei ole sallittua EU:ssa. Iso-Britannian elintarviketurvallisuusviranomaisen (Food Standards Agency) tekemän riskinarvioinnin perusteella alhaisista morfoliinipitoisuuksista lyhytaikaisesti nautittuna ei kuitenkaan aiheudu terveyshaittaa.

Lisätietoja:
Lisäaineet
Ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira p. 040 489 3346, etunimi.sukunimi@evira.fi

Tuontivalvonta
Tuoteturvallisuuspäällikkö Katri Hyysalo, Tullilaboratorio p. 040 332 3218, etunimi.sukunimi@tulli.fi


Aihealueet: