Muuntogeeniset ainesosat näkyvät pakkausmerkinnöissä

4.8.2009

<p>Muuntogeeniset (gm) elintarvikkeet sisältävät geeniteknisesti muunnettuja organismeja tai niistä valmistettuja ainesosia. Markkinoille päästäkseen tällaiset elintarvikkeet joutuvat läpäisemään tiukan tutkimus-, tarkastus- ja lupamenettelyn. Muuntogeeniset elintarvikkeet tulee merkitä selkeästi.</p>

Muuntogeenisten (gm) ainesosien käyttö näkyy pakkausmerkinnöissä

Kuluttajan valinnanmahdollisuuden takaamiseksi tulee muuntogeeninen ainesosa merkitä. Jos valmistuksessa on käytetty muuntogeenisiä kasveja tai niistä valmistettuja ainesosia yli 0,9 %, tehdään siitä merkintä tuotteen pakkaukseen. Merkintä ”muuntogeeninen” tai esimerkiksi ”valmistettu muuntogeenisestä soijasta” löytyy ainesosaluettelosta välittömästi muuntogeenisen ainesosan jälkeen tai muuntogeenisestä lajista valmistettujen ainesosien jälkeen. Jos tuotteessa ei ole ilmoitettu muuntogeenisten ainesosien käytöstä, se ei ole muuntogeeninen. Suomessa kaupan hyllyiltä ei tällä hetkellä löydy elintarvikkeita, jotka sisältävät muuntogeenisiä ainesosia.

Muuntogeeniset elintarvikkeet ja rehut tutkitaan ennen markkinoille pääsyä

Muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja ei saa tuoda markkinoille, ellei niille ole myönnetty lupaa EU:ssa. Kaikki muuntogeeniset organismit käyvät EU:ssa läpi tiukan hyväksymismenettelyn. Hyväksytyt muuntogeeniset ainekset eivät vaikuta haitallisesti ihmisen, eläimen tai ympäristön terveyteen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Tulli valvovat Suomessa muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja.

Lisää tietoa pakkausmerkinnöistä ja muuntogeenisistä elintarvikkeista löytyy Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjan internetsivuilta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sanna Viljakainen, p. 020 77 24291, 050 464 9354

Aihealueet: