Muuntogeenistä pellavansiementä sisältäviä tuotteita vedetään pois markkinoilta

7.10.2009

<p>EU:n RASFF-tietojärjestelmän (Rapid Alert System for Food and Feed) kautta on saatu tietoa, että pieniä määriä muuntogeenistä ainesta sisältävää pellavansiementä FP967 on toimitettu Kanadasta moniin Euroopan maihin. Kyseistä pellavansiementä on toimitettu eri väyliä useisiin paikkoihin myös Suomessa.</p>

Muuntogeenistä pellavaa ei ole hyväksytty EU:ssa, joten sitä sisältävät tuotteet vedetään pois markkinoilta. Lajike on ollut Kanadassa hyväksytty, mutta sen viljelystä on sittemmin luovuttu. Syynä tähän on, että kanadalaisen pellavansiemenen suurin markkinointialue on Eurooppa, ja lajikkeiden mahdollinen sekoittuminen on näin haluttu estää.

Suomessa ko. pellavansiemeniä on pakattu kuluttajapakkauksiin ja niistä on tehty seoksia, joita on käytetty leipien leivontaan useissa eri leipomoissa. Takaisinvedot tuotteista, joihin muuntogeenistä pellavansiementä on käytetty, ovat käynnissä ja ko. toimijat informoivat niistä itse lehti-ilmoituksilla. Viranomaiset ovat myös tehostaneet maahantuodun pellavansiemenen valvontaa.

Tietoa GMO-valvonnasta:
Evira.fi > Palveluhakemisto > Asiakokonaisuudet > GMO

Lisätietoja:
ylitarkastaja Pirkko Kostamo, p. 020 77 24236 (7. ja 9.10) (elintarvikkeet)
ylitarkastaja Sanna Viljakainen, p. 020 77 24291 (8.10. sekä viikolla 42) (elintarvikkeet)
ylitarkastaja Erkki Vesanto, p. 040 834 2851 (gm-pellavaan siirretyt ominaisuudet)
ylitarkastaja Tiina O´Toole, p. 020 77 25228 (rehut)
etunimi.sukunimi@evira.fi

 

Aihealueet: