Mycoplasma bovis -tartuntaa vasikoissa Suomessa

27.11.2012

<p> <em>Mycoplasma bovis</em> -bakteeri on löytynyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Bakteeritartunta todettiin vasikkakasvattamossa Pohjois-Savossa. Sairastuneilla 4-6 viikon ikäisillä vasikoilla oli selvät kliiniset keuhkotulehduksen oireet. Mykoplasman lisäksi vasikoista löytyi myös keuhkotulehdusta aiheuttava <em>Pasteurella multocida</em> -bakteeri. <em>M. bovis</em> -tartunnan lähteistä ja levinneisyydestä ei ole vielä tietoa.</p>

M. bovis on maailmanlaajuisesti yksi tärkeimmistä ja yleisimmistä naudan hengitystietulehdusten aiheuttajista. Hengitystietulehdusten lisäksi se aiheuttaa muun muassa nivel-, korva- ja silmätulehdusta sekä luomisia. Se on myös tärkeä utaretulehduksen aiheuttaja.

Mykoplasmatartunta altistaa eläimiä muille keuhkotulehdusbakteereille ja siten helposti lisää sairastavuutta ja antibioottien käyttöä. Bakteerin ikäviin ominaisuuksiin kuuluu, että tartuntaa on käytännössä mahdoton hävittää eläinpopulaatiosta, johon se on kerran levinnyt. M. bovis kehittää helposti antibioottiresistenssiä eläimiä lääkittäessä. Rokotteita ei ole saatavilla.

M. bovis leviää tilalta toiselle oireettomien tartunnan kantajaeläinten välityksellä. Eläimestä toiseen se leviää kosketuksessa, pisaratartuntana ja myös eläinten kanssa kosketuksessa olleiden esineiden välityksellä. Bakteeri säilyy viileässä ja kosteassa ympäristössä kuukausia, kuivuus, lämpö ja valo tappavat sen nopeasti.

Kun M. bovis todetaan tilalla, on taudista ilmoitettava kunnaneläinlääkärille. Tauti ei ole lakisääteisesti vastustettava eikä johda viranomaistoimenpiteisiin, vaan eläimen hoidosta voidaan sopia paikallisesti eläinlääkärin kanssa. Tauti ei tartu ihmiseen.

M. bovis -tartunnan leviämistä Suomeen on pyritty ehkäisemään taudin varhaisella toteamisella. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut vuodesta 2004 lähtien vasikoiden hengitystietulehdusnäytteitä sekä muita epäilyttäviä nautojen tautinäytteitä M. bovis -bakteerin varalta.

Paikallislaboratorioiden utaretulehdusdiagnostiikassa käyttämään mikrobi-DNA -testiin on tänä vuonna sisällytetty M. bovis –tutkimus, joten suuri osa maitonäytteistä on kuluvana vuonna tutkittu M. bovis -bakteerin varalta ja kielteisin tuloksin. Lisäksi Eläintautien Torjuntayhdistys ETT on ohjeistanut tuontieläinten testaamisen M. bovis -tartunnan varalta.

Kun vasikoilla esiintyy hengitystieoireita, on tärkeää pyytää eläinlääkäriä ottamaan ylähengitysteistä laboratorionäytteet taudinaiheuttajan selvittämiseksi. Näin voidaan selvittää taudin aiheuttaja ja tarvittaessa bakteerin antibioottiherkkyys.

Evira määrittää M. bovis -tartunnan viljelyllä ja bakteeri tunnistetaan geenisekvenssin perusteella. Evira testaa M. bovis -vasta-ainemäärityksen sopivuutta diagnostiikkaan ja ottaa menetelmän mahdollisesti käyttöön lähiaikoina.

Lue lisää: Eviran etusivu > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Eläintaudit > Naudat ja biisonit > Mycoplasma bovis

Ohje näytteiden lähettämiseen:
Eviran etusivu > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Näytteenotto- ja lähetysohjeet > Nauta > Mykoplasma ja ureaplasma

Lisätietoja:
erikoistutkija, jaostopäällikkö Tarja Pohjanvirta, eläintautibakteriologian tutkimusyksikkö,
p. 044 720 1493
erikoistutkija Paula Syrjälä, tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikkö,
vasikoiden tautitutkimukset, p. 044 720 1470

Aihealueet: