Mycoplasma bovis -utaretulehdusta todettu Pohjois-Savossa

21.12.2012

<p> <em>Mycoplasma bovis</em> -bakteeri on aiheuttanut vakavaa utaretulehdusta lypsykarjassa Pohjois-Savossa. Bakteeri todettiin marraskuussa 2012 ensi kertaa Suomessa pohjoissavolaisen vasikkakasvattamon hengitystietulehdusnäytteissä. Tapauksien yhteyttä selvitetään. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa todetaan <em>M. bovis</em> -bakteerin aiheuttama utaretulehdus lehmässä. <em>M. bovis</em> on naudan oma mykoplasmalaji eikä tartu muihin eläimiin tai ihmiseen.</p>

Lypsykarjatilan lehmissä oli havaittu yskää ja kuumetta, ja sen jälkeen oli ilmaantunut utaretulehdusta muutamaan lehmään. Tavanomainen utaretulehdushoito penisilliinillä ei tehonnut. Utaretulehdusnäytteitä tutkivaan laboratorioon lähetetyssä maitonäytteessä todettiin
M. bovis -bakteerin DNA:ta. Diagnoosi varmistettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vertailulaboratoriossa.

Utaretulehduksen oireet olivat tässä tapauksessa tyypilliset M. bovis -tartunnalle: yksi utareneljännes turpoaa voimakkaasti, maito keltaista, vetistä ja kokkareista. Lopulta maidontuotanto ehtyy tulehtuneessa neljänneksessä ja tulehdusta on muissakin neljänneksissä. Tulehdus ei vastaa antibioottihoitoon.

Eläinlääkäreitä kehotetaan ottamaan huomioon praktiikassaan M. bovis -bakteerin aiheuttaman utaretulehduksen mahdollisuus. Epäilyttävä maitonäyte tulisi heti lähettää laboratorioon, jossa käytetään PCR-diagnostiikkaa, joka sisältää testauksen M. bovis -bakteerin varalta. Utaretulehduksen lisäksi M. bovis aiheuttaa naudoilla tulehdusta muun muassa hengitysteissä, nivelissä, välikorvassa sekä silmän sidekalvossa. Näitä tulehdusoireita on tarkkailtava karjan eläimissä, sairaista eläimistä näytteet tulee lähettää tutkittavaksi Eviran Kuopion toimipaikkaan.

M. bovis -bakteeria ei pystytä osoittamaan tavanomaisella maitonäytteiden bakteeriviljelyllä. Jos maidossa on runsaasti M. bovis -bakteeria, voi kasvatusverimaljalle syntyä vihertävä hemolyyttinen alue, jossa saattaa näkyä pienen pieniä pesäkkeitä 3-5 päivän kasvatuksen jälkeen. Maitonäyte on tällöin viipymättä lähetettävä utaretulehdusnäytteitä tutkivaan laboratorioon, jonka PCR-tutkimus sisältää M. bovis -bakteerin tai Eviraan.

M. bovis -bakteerin aiheuttamaan utaretulehdukseen ei lääkityksellä saada hoitovastetta, minkä vuoksi lehmää ei pidä lääkitä. Sairastunut lehmä tulee  välittömästi eristää ja poistaa karjasta.

Lue lisää mykoplasman aiheuttamasta utaretulehduksesta naudalla

Mykoplasman näytteenotto-ohje

Tutustu myös Eläintautien torjunta yhdistys ETT

Lisätietoja:
erikoistutkija Tarja Pohjanvirta, eläintautibakteriologian tutkimusyksikkö,
p. 044 720 1493
tutkimusyksikönjohtaja Sinikka Pelkonen, eläintautibakteriologian tutkimusyksikkö,
p. 0400 287 061

Aihealueet: