Myös Ranskassa epäillään ituja EHEC -tartuntojen lähteeksi

28.6.2011

<p>Ranskassa on 10 henkilöä sairastunut Bordeaux´n alueella samaan EHECiin (O104:H4) kuin Saksassa esiintyvässä epidemiassa. Sairastuneet olivat syöneet vapaa-ajan keskuksessa ruokaa, joissa oli käytetty koristeena erilaisia ituja.</p>

Itujen ohella Ranskassa tutkitaan myös muita tarjolla olleita elintarvikkeita EHECin varalta ja tuloksia odotetaan loppuviikolla.

Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn johdolla on perustettu EU-tason asiantuntijaryhmä, joka selvittää itujen tuotantoon ja jakeluun liittyviä mahdollisia saastunnan lähteitä ja ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä.

Evira muistuttaa, että hyvä hygienia siementuotannossa sekä itujen kasvatuksessa ja käsittelyssä on erittäin tärkeää. Turvallisinta on kuumentaa idut ennen syömistä. Ohjeita itujen kasvatukseen ja käyttöön löytyy Evira.fi -sivulta, ja niitä päivitetään tarvittaessa, kun lisätietoja saadaan.

Lisätietoja:
Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, p. 0400 291 910
Johtaja Susanna Pesonen, p. 040 169 0266
Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari, p. 040 351 6884

Aihealueet: