Newcastlen tautia todettu kolmella uudella kyyhkystilalla

19.6.2008

<div>Kyyhkysiss&auml; on todettu Newcastlen tautia kolmella uudella tilalla Vantaalla, Piikki&ouml;ss&auml; ja Naantalissa. Kaikilla kolmella tilalla oli sairaita lintuja, joista osoitettiin Newcastlen tautia aiheuttava virus.</div>

Näiden kolmen tilan ja aiempien kahden tartunnan saaneen tilan välillä on ollut yhteyksiä. Tartunta oli levinnyt tilalta toiselle todennäköisesti lintujen siirron yhteydessä. Selvityksiä tartunnan mahdollisesta leviämisestä muihin kyyhkyslakkoihin tai lintujen pitopaikkoihin jatketaan. Lintujen siirrot toisille tiloille on kielletty kaikilta selvitysten piirissä olevilta tiloilta. Linnut tarkastetaan myös Newcastlen tautitapausten lähialueilla olevilla siipikarjatiloilla.

Newcastlen taudin oireet vaihtelevat. Usein todetaan alakuloisuutta, syömättömyyttä, ripulia, pään ja heltan turvotusta, lisääntynyttä juomista, kyyhöttämistä, hengitystie- ja keskushermosto-oireita. Vakavammissa tapauksissa, erityisesti nuorilla linnuilla, kuolleisuus voi äkillisesti nousta 80 – 90 prosenttiin ilman edeltäviä oireita.

Jos epäilee linnuissaan esiintyvän Newcastlen tautia, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi paikalliselle kunnaneläinlääkärille.

Harrastelintujen viemistä näyttelyihin ja muihin tapahtumiin olisi hyvä välttää niin kauan kuin selvitykset ovat kesken.

Newcastlen tauti on paramykso-1 -viruksen aiheuttama lintujen sairaus. Kaikki lintulajit voivat saada tartunnan, ja taudin tiedetään tarttuneen yli 200 eri lintulajiin. Eri lajien herkkyys taudille vaihtelee.

Tauti ei tartu ihmiseen.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu (Eläintautivalvonta), Evira, puh. 0400 920 503
Jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen (Eläintautivirologia), Evira, puh. 050 514 39 26

 

Aihealueet: