Norjasta suoraan Suomeen saapuvilta koirilta ei enää vaadita ekinokokkilääkitystä

26.7.2012

<br /> <br />

Lemmikkien tuontivaatimukset muuttuivat vuoden 2012 alussa ja nyt näihin vaatimuksiin on tullut uusi pieni muutos. Norjasta suoraan Suomeen tuotavien koirien ekinokokkilääkitystä ei enää vaadita. Muilta osin lemmikkien matkustussäädökset pysyvät samoina. Jos koira tuodaan Suomeen Ruotsin tai muiden maiden kuin Norjan, Maltan, Iso-Britannian tai Irlannin kautta, ekinokokkilääkitys vaaditaan edelleen.

Tuontivaatimusten muutos johtuu siitä, että Norja on nyt saanut virallisesti myyräekinokokista  (Echinococcus multilocularis) vapaan aseman. Norja on tiedottanut muutoksesta heinäkuussa. 

Myyräekinokokki on heisimatoihin kuuluva, eläimistä ihmisiin tarttuva loinen, jota ei esiinny Suomessa. Tartunta voi olla ihmiselle hengenvaarallinen. Tuontivaatimuksia noudattamalla ja eläinten tuonnit tarkoin harkitsemalla pystytään ylläpitämään Suomen hyvä tautitilanne ja suojaamaan sekä ihmisiä että eläimiä.

Lemmikkien tuonti EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä Suomeen:
Evira > Eläimet > Tuonti ja vienti > EU-jäsenmaat, Norja ja Sveitsi > Koirat, kissat ja fretit 

Lisätietoja ekinokokista:
Evira > Eläimet > Eläinten terveys ja hyvinvointi > Eläintaudit > Usealle eläinlajille yhteiset taudit > Ekinokokit 

Lisätietoja EU-maita, sekä Norjaa, Andorraa, Islantia, Kroatiaa, Liechtensteinia, Monacoa, San Marinoa, Sveitsiä ja Vatikaania koskevista tuontivaatimuksista:
Neuvontasähköposti: ehyt at-merkki.gif : 1 kB  evira.fi
Neuvontapuhelin: yllämainittujen maiden osalta 029 530 0401 (ma-ke kello 9-11)
Ylitarkastaja Jaana Vuolle, Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö, p. 040 489 3322Aihealueet: