Nyt voi löytyä talvehtineita koloradonkuoriaisia - perunapeltojen tarkkailu kannattaa aloittaa

6.7.2006

<div>Jos jossakin on talvehtineita koloradonkuoriaisia, ne ovat nyt nousseet talvehtimispaikoiltaan maasta. Mahdollisuus talvehtineiden kuoriaisten löytymiseen on suurin Etelä-Karjalan alueella. Myös Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo ovat riskialueita. </div>

Erityisesti riskialueilla kannattaa nyt aloittaa perunapeltojen tarkkailu koloradonkuoriaisen varalta. Paitsi talvehtineita aikuisia koloradonkuoriaisia, voi löytyä jo toukkapesäkkeitäkin. Vallitseva lämmin sää nopeuttaa kuoriaisen munien ja toukkien kehittymistä.

Tarkkailtaessa on syytä muistaa myös pellot, joilla kasvoi varhaisperunaa viime vuonna. Kuoriaiset ovat voineet elää perunan jättövarsilla ja jäädä viime vuonna huomaamatta. Lisäksi kannattaa tarkkailla komposteja, joissa on perunaa.

Sekä aikuinen koloradonkuoriainen että toukka syövät perunanlehtiä. Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Sen keltaisessa kuperassa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen keltaiset mannaryynin kokoiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Toukat ovat aluksi väriltään tummia ja muuttuvat kasvaessaan kirkkaan oransseiksi.

Leppäpirkon kotelo sekoitetaan keltaisen värinsä takia toisinaan koloradonkuoriaisen toukkaan. Leppäpirkon kotelon erottaa koloradonkuoriaisen toukasta siitä, että kotelo on liikkumaton ja kiinni kasvissa, kun taas koloradonkuoriaisen toukat syövät ja liikkuvat perunanlehdillä.

Tänä kesänä ei ole tehty havaintoa koloradonkuoriaisesta. Koloradonkuoriaisen leviäminen ilmavirtausten mukana Suomeen on edelleen mahdollista, jos idän tai kaakon suunnalta tulee ukkosmyrskyjä tai muita voimakkaita ilmavirtauksia.

Koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä pitää heti ilmoittaa Evira/kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajalle.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:

Paula Lilja, puh. 020 77 25043
Olli Elfving, puh. 020 77 25048

Kasvinsuojeluyksikkö, kasvintarkastus

Aihealueet: