Ohjeita turvalliseen ruoanlaittoon kesähelteillä

29.6.2006

<div>Kesällä nautitaan sesongin herkkuja mökeillä, telttaretkillä ja kesäjuhlissa. Muutamia hygienian perusasioita noudattamalla voi välttyä ikäviltä ruokamyrkytyksiltä.</div>

Erityisesti kesällä on elintarvikkeiden huolellinen käsittely tärkeää, koska mikrobit viihtyvät ja kasvavat parhaiten lämpimässä säässä. Useimmat mikrobit lisääntyvät nopeasti + 8 - + 60 C asteen lämpötilassa, jota kutsutaan ns. vaaravyöhykelämpötilaksi. Nopeinta mikrobien kasvu on + 20 - + 40 C asteessa ja jo muutaman tunnin säilytys tässä lämpötilassa muuttaa helposti pilaantuvat elintarvikkeet nauttimiskelvottomiksi. Kuumenna tarjottava ruoka riittävän kuumaksi, yli + 70 C asteiseksi. Jos et tarjoa ruokaa heti, jäähdytä se nopeasti alle + 8 C asteeseen ja siirrä jääkaappiin.

Huolehdi käsien puhtaudesta

Pese kädet aina ennen ruoanlaittoa. Pese käsiä myös ruoanvalmistuksen aikana, etenkin raa’an lihan, siipikarjanlihan tai kalan käsittelyn jälkeen tai kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta, esimerkiksi salaatinvalmistuksesta valmiin ruuan käsittelyyn. Mökille tai retkiolosuhteisiin voi varata antiseptisiä kosteuspyyhkeitä, jos vesipesuun ei ole mahdollisuutta.

Käytä kylmälaukkua

Pidä huolta kylmäketjun katkeamattomuudesta myös matkalla kaupasta kotiin. Matkoilla säilytä helposti pilaantuvat tuotteet kylmälaukussa, jossa on riittävä määrä kylmävaraajia. Jos matka kestää yli kaksi tuntia, hanki tuotteet läheltä määränpäätä.

Säädä täysi jääkaappi tavallista kylmemmäksi

Jotta elintarvikkeet säilyisivät toivotun ajan, olisi varmistettava, että jääkaappi on riittävän kylmä ja että ilma pääsee kiertämään. Jääkaapissa on lämpötilanvalitsin, jota säätämällä käyttäjä voi itse vaikuttaa laitteen sisälämpötilaan. Useimmille elintarvikkeille sopiva keskilämpötila on + 5 C astetta. Jääkaapin voi säätää myös kylmemmäksi. Jääkaappisi lämpötilaa voit testata asettamalla vesilasin jääkaappiin ja mittaamalla veden lämpötilan lämpömittarilla. Oikein säädetyssä ja täytetyssä jääkaapissa on kylmintä kaapin alaosassa. Tarkista samalla, että pakastimen lämpötila on alle - 18 C astetta.

Säilytä kalaa ja mätiä riittävän kylmässä

Turvallinen säilytyslämpötila tyhjiöpakatuille kylmäsavukaloille ja graavisuolatuille kaloille sekä mädille on + 3 C astetta tai sen alle myös kotijääkaapissa. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita ei tule käyttää. Jos tuotetta säilytetään +3 C astetta korkeammassa lämpötilassa, säilyvyysaika lyhenee. Myös itse valmistetuissa kalatuotteissa on syytä huomioida oikeat valmistustavat ja säilytyslämpötilat, jotta vältytään ruokamyrkytyksiltä.

Grillaus turvallisinta grillausalustan päällä

Grillihiilten tulisi olla valmistettu puhtaasta puusta, jotta niistä ei irtoaisi poltettaessa myrkyllisiä kaasuja elintarvikkeeseen tai ympäristöön. Kaikkein turvallisinta olisi grillata grillausalustan päällä, jolloin myös syöpävaarallisilta PAH-yhdisteiden syntymiseltä vältyttäisiin. Käpyjä ei suositella grillaukseen.

Grilliritilän päällä grillatessa tulee grillihiilten paistamisvalmiutta arvioida huolellisesti. Grillihiilet sopivat parhaiten silloin grillaukseen, kun rasvan tippuminen niiden päälle ei sytytä niitä enää ärhäkkäästi liekkeihin. Voimakkaat liekit mustaavat lihan tai makkaran ja aiheuttavat PAH-yhdisteiden muodostumista. Musta väri on varma merkki niiden syntymisestä, ja siksi mustumista pitää välttää säätämällä grillin ritilän korkeutta ja valitsemalla oikea ajankohta grillaamiseen; toisin sanoen odottaa ainakin 20–30 minuuttia sytyttämisen jälkeen.

Kypsennä lihatuotteet läpikypsiksi

Grillipihvit ja muut raa’at lihatuotteet tulisi kuumentaa läpikypsiksi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Kaikki raa’an lihan kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet on pestävä huolellisesti ennen niiden käyttämistä kypsennetyn lihan tai muiden elintarvikkeiden käsittelyyn.

Lisätietoja:

PAH-yhdisteet:
elintarvikeylitarkastaja Anja Hallikainen, Evira, puh. 020 77 24287, 050 3868433

Elintarvikehygienia:

ylitarkastaja Taina Niskanen, Evira, puh. 020 77 24318
ylitarkastaja Mari Raahenmaa, Evira, puh. 020 77 24246

Ruokailoa turvallisesti -aapinen on saatavilla Eviran verkkopalvelussa: http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_251.pdf ja sitä voi myös tilata osoitteesta
tilauksetevira.fi

Aihealueet: