Päiväysmerkintöjen käytössä eroja pohjoismaissa

27.11.2014

<p>Elintarvikkeiden päiväysmerkintöjä ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” käytetään eri lailla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Esimerkiksi keittokinkussa ja valmisruoissa käytetään molempia merkintöjä. Pohjoismaisen selvityksen alustavat tulokset eivät anna selviä syitä eroihin.</p>

”Näyttää siltä, että välillä ”viimeinen käyttöpäivä” -merkintää käytetään varmuuden vuoksi”, toteaa yksikönjohtaja Annika Nurttila Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

”Jotta ruokahävikkiä voidaan vähentää, olisi tärkeää, että ”viimeinen käyttöpäivä” -päiväysmerkintää käytettäisiin vain niissä tuotteissa, joissa se on välttämätöntä kuluttajan terveyden turvaamiseksi”, sanoo Nurttila.

Valmistaja tai pakkaaja päättää elintarvikkeen päiväysmerkinnästä tuotteen säilyvyyden perusteella. ”Viimeinen käyttöpäivä” -merkintää tulee käyttää elintarvikkeissa, jotka pilaantuvat herkästi ja voivat siksi aiheuttaa vaaraa terveydelle lyhyenkin säilytyksen jälkeen. Joskus elintarvikkeen valmistaja valitsee varmuuden vuoksi ”viimeinen käyttöpäivä” -merkinnän taatakseen tuotteen laadun. 

Kun viimeinen käyttöpäivä on ylittynyt, ei tuotetta saa myydä eikä sitä tule enää syödä.  Sen sijaan tuotteita, jotka ovat ylittäneet ”parasta ennen” -päivämäärän, voi myydä ja käyttää, jos niiden laatu ei ole olennaisesti heikentynyt.

Evira valmistelee parhaillaan opasta pakkausmerkinnöistä. Opasta viimeisteltäessä arvioidaan, onko päiväysmerkintäohjeistusta syytä muuttaa.

Pohjoismaiden Ministerineuvoston rahoittama kartoitus ”Date labelling and practice of legislations in the Nordic countries” julkaistaan alkuvuodesta 2015. 

Lisätietoja:
yksikönjohtaja Annika Nurttila, p. 050 557 6414

 

 

 

Aihealueet: