Päiväysmerkintöjen valvonta

31.7.2008

<div>Julkisuudessa ovat viime aikoina nousseet esille elintarvikkeiden päiväysmerkintäasiat. Viimeisen käyttöpäivän ja parasta ennen – merkinnän mielletään usein tarkoittavan samaa asiaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan parasta ennen – päivättyä tuotetta saa myydä ja käyttää kyseisen päivämäärän jälkeenkin, jos laatu on kunnossa. Vastuu tuotteen laadusta on tällöin myyjällä. Parasta ennen – merkinnän ylityksestä suositellaan kuitenkin ilmoitettavan kuluttajille tuotteen läheisyydessä olevalla esitteellä, jolloin kuluttaja voi itse päättää, ostaako tuotteen vai ei. Viimeinen käyttöpäivä taas nimensä mukaisesti on viimeinen käyttöpäivä, jonka jälkeen tuotetta ei pidä käyttää myöskään myytävän tai tarjottavan elintarvikkeen valmistuksessa.</div>

Ensi vuonna toteutettavan pakkausmerkintäkampanjan yhtenä painopistealueena tulee olemaan näiden päiväysmerkintöjen erojen selventäminen kuluttajille. Kampanjan tavoitteena on innostaa kuluttajia lukemaan ja hyödyntämään pakkausmerkintöjä.

Evira kehottaa valvontaviranomaisia valvomaan, että toimijoiden omavalvonta on riittävää kaikissa tilanteissa varmistamaan elintarvikkeiden määräystenmukaisuuden. Erityisesti valvojien tulee kiinnittää huomiota siihen, että omavalvonta kattaa pakkausmerkintöjen ja muiden tuoteominaisuuksien valvonnan olosuhteisiin kohdistuvan omavalvonnan ohella.


Lisätietoja:
ylitarkastaja Tytti Itkonen, puh. 020 77 24296

Aihealueet: