Pandeeminen influenssavirus sikalassa varmistettu

30.11.2009

<p>Sikojen hengitysteistä otetuista näytteistä on varmistunut pandeeminen (H1N1) 2009 –influenssavirus Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemissä tutkimuksissa. Tämä on Suomessa ensimmäinen tapaus, jossa ihmisen pandeemisen influenssaviruksen on osoitettu siirtyneen sikoihin.</p>

Vastaavanlaisia tartuntoja on todettu eri maissa yksittäisillä sika- ja siipikarjatiloilla viime toukokuusta lähtien.

Suomessa todettiin tämän vuoden maaliskuussa ensi kerran sikojen omaa sikainfluenssaa. Sikaloissa kiertävä virus osoittautui olevan alatyyppiä H1N1, jota on esiintynyt sioissa viimeisen vuosikymmenen aikana yleisesti Euroopan maissa, esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa. Vaikka sikojen oma influenssavirus ja pandeeminen virus ovat molemmat alatyyppiä H1N1, nämä virukset ovat vain hyvin kaukaista sukua toisilleen.

Evira ja THL tekevät yhteistyötä ihmisen ja sikojen influenssaviruskantojen seuraamisessa. Aikaisempien vastaavien tilanteiden tutkimusten ja kokemusten perusteella tässä pandemiatilanteessa ja Suomen epidemiavaiheessa sikaan ihmisistä tapahtuneilla tartunnoilla ei ole merkitystä väestön epidemian etenemisessä. Influenssavirus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä, joten sianlihan syöminen on turvallista.

Toimenpiteistä leviämisen ehkäisemiseksi ja elintarviketurvallisuudesta (Evira)
Lisätietoja sikainfluenssasta (Evira)

Lisätietoja:
Influenssa sioilla
Tutkimusjohtaja Liisa Sihvonen, Evira, p. 050 553 9226
Tutkimusyksikön johtaja Liisa Kaartinen, Evira, p. 040 840 7364
Johtaja Taina Aaltonen, Evira, p. 040 775 0219

Influenssa ihmisellä
Ylilääkäri Markku Kuusi, THL, p. 020 610 8935

Aihealueet: