Parikkalasta löytyi koloradonkuoriaisen toukkia

19.7.2007

<div>Ensimmäisistä koloradonkuoriaisen toukista on tehty havainto Parikkalassa. Perunakasvustosta löytyi kuoriaisen toukkia viljelijän ilmoitettua havainnostaan Eviran tarkastajalle. Tarkastuspartio kävi tutkimassa esiintymän ja hävitti löytyneet toukat. Uusia esiintymishavaintoja odotetaan lähiviikkoina, koska kuoriaisen toukkavaihe on nyt alkanut. Varsinkin etelärannikolla ja itärajalla on syytä tarkkailla perunakasvustoja.</div>

Parikkalasta löytyi tiistaina perunakasvustosta parikymmentä noin viikon ikäistä toukkaa muutaman neliön alalta. Paikalla ei ole viljelty perunaa viime vuonna, joten kuoriainen on kulkeutunut nähtävästi lähiseudulta, todennäköisesti itärajan takaa kesä-heinäkuun vaihteessa. Itse aikuista kuoriaista ei löydetty. Esiintymä sijaitsee samalla seudulla kuin vuonna 2006 löydetyt neljä esiintymää Parikkalassa ja Kesälahdella. Myös tämän kesän ensimmäisestä koloradonkuoriaisen esiintymästä Sipoossa löydettiin toukkia aiemmin löytyneiden aikuisten ja munaryhmien lisäksi. Kaikki löydetyt aikuiset kuoriaiset sekä niiden munat ja toukat on hävitetty.

Viljelijöiden ripeän toiminnan ansiosta löydetyt kuoriaisesiintymät on saatu ajoissa hallintaan ja kuoriaiset on päästy hävittämään. Jos kuoriaisesiintymä jää havaitsematta, kuoriaisten määrä voi kasvaa ensimmäisenä kesänä 200 – 300 kuoriaiseen ja seuraavana kesänä niitä voi olla jo useita tuhansia. Tämä kuoriaismäärä riittää tuhoamaan noin hehtaarin perunakasvuston, jos torjuntaa ei tehdä.

Kaikkien peruna- ja palstaviljelijöiden kannattaa nyt tarkkailla perunakasvustoja kuoriaisen toukkien varalta, koska kuoriaisen toukkavaihe ajoittuu tavallisimmin juuri heinä-elokuun vaihteeseen. Toukkaryhmien löytyminen on todennäköisempää kuin yksittäisten kuoriaisten. Evira kehottaa tarkastamaan perunakasvustoja säännöllisesti viikoittain erityisesti Turun ja Porvoon välisellä rannikkoalueella sekä Kaakkois-Suomessa Lappeenrannan ja Joensuun välisellä alueella. Näille seuduille on saattanut kulkeutua yksittäisiä kuoriaisia itä-kaakkoisten ilmavirtausten mukana Venäjältä ja Baltiasta. Myös kasvintarkastajat kiertävät perunaviljelmiä aina elokuun loppupuolelle saakka.

Kuoriaisten löytäminen vaatii tarkkuutta erityisesti suurilla peruna-aloilla ja korkeassa kasvustossa. Myös perunaruttovioitus voi vaikeuttaa esiintymän havaitsemista. Etsintää helpottavat kuitenkin seuraavat seikat: toukat esiintyvät aina ryhmänä eli pesäkkeenä, pesäke on yleensä muutaman neliömetrin alalla ja alkuvaiheessa perunanlehdet ovat reikäisiksi ja repaleisiksi syötyjä, loppuvaiheessa jäljellä voi olla pelkät lehtirangat.

Kuoriaislöydöistä ja –havainnoista on välittömästi ilmoitettava TE -keskuksen maaseutuosastolle tai Eviran kasvintarkastukseen.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:
Vanhempi tarkastaja Olli Elfving puh. 020 77 25048
Apulaisjohtaja Raija Valtonen puh. 020 77 25040

Aihealueet: