Pernaruttoa todettu naudassa

19.9.2008

<div>Eteläsuomalaisella tilalla todettiin 18.9. pernaruttotartunta nuorella sonnilla. Eläimellä ei ollut pernaruttoon sopivia kliinisiä oireita, mutta se oli tulehduksen vuoksi eläinlääkärin hoidettavana. </div>

Sonnin kotitilalla oli samaan aikaan toinen sairas, kuumeileva nauta. Tartuntaan ei ole kuollut yhtään nautaa. Tilalla on todettu tartunta myös vuonna 2004. Nautojen siirto tilalta on toistaiseksi kielletty.

Pernarutto on lähinnä kasvissyöjillä, mutta myös muilla eläinlajeilla esiintyvä itiöitä muodostavan bakteerin, Bacillus anthraciksen aiheuttama tauti. Itiöt saattavat säilyä maaperässä vuosikymmeniä. Eläimet saavat tartunnan yleisimmin suun kautta bakteeri-itiöistä. Tartunnan eläin voi saada myös hengityselinten, ihon haavaumien tai hyönteisten pistojen kautta. Herkimpiä pernaruttotartunnalle ovat naudat, jotka voivat kuolla äkillisesti tautiin ilman oireita. Taudin oireina ovat yleensä korkea kuume ja verenvuodot.

Pernarutto voi eri eläinlajien lisäksi tarttua myös ihmiseen. Ihmisillä tartunta on kuitenkin erittäin harvinainen ja se on yleensä seurausta kontaktista sairaaseen eläimeen tai siitä saatuihin tuotteisiin. Pernarutto ei tartu ihmisestä toiseen ja se voidaan hoitaa antibiootein.

Epäiltäessä pernaruttoa eläimillä on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille. Näytteet epäilystä lähetetään aina tutkittavaksi Eviraan. Pernaruttoon kuolleen eläimen ruho hävitetään eläinjätteen käsittelylaitoksessa kuumentamalla ja tarvittavat puhdistus- ja muut varotoimenpiteet suoritetaan eläinlääkintöviranomaisten valvonnassa.

Terveysviranomaiset huolehtivat tartuntatautilain mukaisesti ihmisten terveydenhoitoon liittyvistä toimenpiteistä.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, Evira, eläintautivalvonta, puh. 0400 920 503,
sirpa.kiviruusu at-merkki-kapea.gifevira.fi

Erikoistutkija Jaana Seppänen, Evira, eläintautitutkimus, puh. 050 435 1712,
jaana.seppanen at-merkki-kapea.gifevira.fi

Tartuntatautilääkäri Ville Lehtinen, KTL, infektioepidemiologian ja –torjunnan osasto, puh. 4744 8557, ville.lehtinen at-merkki-kapea.gifktl.fi

Tietoa pernarutosta

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet_ja_terveys/el__intaudit/pernarutto

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/ohjeet_ja_suositukset/pernarutto_(anthrax)/

 

 

Aihealueet: