Perunakasvustoista etsitään nyt aikuisia koloradonkuoriaisia

9.8.2007

<div>Koloradonkuoriaisen toukat koteloituvat maahan heinäkuun lopulla. Helteinen sää nopeuttaa niiden kuoriutumista, joten lähiviikkoina on mahdollista löytää perunakasvustoista uuden sukupolven aikuisia kuoriaisia. Koska yksittäisiä esiintymiä voi olla vielä löytymättä, perunanviljelysten tarkastuksia on jatkettava sadonkorjuuseen saakka.</div>

Tarkastuksia on tehty ammattiviljelmillä ja kotitarvepalstoilla. Aiemmin todettujen esiintymien seurannoissa Sipoossa ja Parikkalassa ei ole enää löydetty kuoriaisia, mikä osoittaa torjuntatoimenpiteiden tehonneen hyvin. Kesällä kuoriutuneen kuoriaissukupolven kulkeutumisriski Suomen lähialuilta ei ole kovin suuri, sillä kuoriaiset jäävät talvehtimaan paikoilleen.

Koloradonkuoriaisia on vaikea löytää kotelovaiheessa, mutta aikuiset kuoriaiset ovat helpommin havaittavissa perunanlehdillä. Varsinkin lämpiminä ja aurinkoisina päivinä kuoriaiset hakeutuvat perunakasvuston yläosiin. Aikuiset koloradonkuoriaiset pitäisi löytää perunakasvustosta ennen kuin nämä kaivautuvat takaisin maahan talvehtimaan. Mikäli kasvustosta löytyy lehdettömiksi syötyjä perunakasveja, paikalla on voinut olla toukkia, jotka ovat kaivautuneet maahan koteloitumaan. Merkkinä koteloituneista koloradonkuoriaisista voi maan pinnassa havaita pyöreitä reikiä.

Niin ammatti- kuin kotitarveperunanviljelijöidenkin aktiivisuus koloradonkuoriaisten löytämiseksi on hyvin tärkeää. Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Lisätietoja:
Vanhempi tarkastaja Olli Elfving, Evira, puh. 020 77 25048 ja 0400 808 522
Ylitarkastaja Jaana Hietala, Evira, puh. 020 77 25043

Aihealueet: