Pieniä siilejä kuolee syksyllä – löydöksinä loisia ja salmonellaa

26.9.2012

<p>Loppukesän ja syksyn aikana on moni löytänyt pihapiiristään sairaita tai kuolleita siilejä. Kuolleita siilejä tutkitaankin Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa eniten juuri tähän aikaan vuodesta.</p>

Tutkitut siilit ovat olleet nuoria, viime kesän poikasia, jotka eivät olleet onnistuneet keräämään vararavintoa talvihorroksen varalle. Siilit ovat painaneet alle 300 grammaa, vaikka talvehtimista varten paino saisi olla kaksi kertaa suurempi.

Loiset siilien kiusana
Nälkiintymisen lisäksi nuoret siilit kärsivät sisäloisista. Niillä on yleensä keuhkoputkissa runsaasti keuhkomatoja ja lisäksi suolistossa loismatoja, jotka aiheuttavat suolitulehdusta. Hyvässä ravitsemustilassa oleva siili saattaa sietää näitä loisia pahemmin sairastumatta, mutta jo valmiiksi laihat siilit nääntyvät entisestään. Usein sairaana löytynyt siili voi olla jo niin heikossa kunnossa, että hoito ei sitä enää auta.

Siileillä voi olla myös bakteeritauteja
Yleisin taudinaiheuttajabakteeri on Eviran tutkimuksissa ollut salmonella. Siilit voivat olla oireettomia salmonellan kantajia, jolloin ne levittävät bakteeria ulosteissaan ympäristöön itse sairastumatta. Salmonella voi levitä suolistosta muualle elimistöön yleisinfektioksi.

Siileillä voi myös olla pseudotuberkuloosia ( Yersinia pseudotuberculosis –bakteeri), joka voi tarttua eläimestä ihmiseen.

Muista hygieenisyys
Siilien kanssa puuhailevien kannattaa muistaa, että salmonella aiheuttaa ruokamyrkytyksiä ja on siten terveysriski.

Salmonelloosi eli salmonella-bakteerin infektiosta aiheutuva tauti kuuluu eläimistä ihmisiin tarttuviin tauteihin. Salmonellatartunnalta voi suojautua pesemällä kädet hyvin sen jälkeen , kun on koskenut siiliin.

Siilien hieman sotkuiset syömätavat ovat omiaan levittämään salmonellaa ruokapaikoilla, joten astioiden puhtautta kannattaisi seurata sekä siilien että oman terveyden turvaamiseksi. Siilin astioiden käsittelyn jälkeen pitää pestä kädet hyvin ennen kuin ryhtyy muihin toimiin.

Kuolleen siilin voi halutessaan lähettää Eviraan, Ouluun, näytteeksi.
Villieläinten lähetysohjeet

Lisätietoja:
tutkija Marja Isomursu, tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikkö, Oulu
p. 040 512 1248

Aihealueet: