Pohjoismaat ja Baltia harjoittelevat afrikkalaisen sikaruton varalta

11.10.2011

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira järjestää tällä viikolla (11. – 12.10.2011) yhdessä muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa afrikkalainen sikarutto – valmiusharjoituksen ”AUTUMN 2011”. Valmiusharjoittelu on osa varautumista helposti leviäviin eläintauteihin ja harjoituksissa testataan kuvitteellisessa tilanteessa viranomaisten valmiussuunnitelmien toimivuutta.</p>

Suomesta harjoitukseen osallistuu Eviran lisäksi maa- ja metsätalousministeriö. Harjoitukseen osallistuvat vain viranomaiset eikä tilakäyntejä tehdä tai tiloihin oteta yhteyttä. Harjoituksesta on ilmoitettu etukäteen Kansainväliselle eläintautijärjestölle (OIE) ja Euroopan komissiolle. Afrikkalainen sikarutto (ASF) on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä sikojen ja villisikojen virustauti. Afrikkalainen sikarutto on eläintauti eikä se tartu ihmiseen. Suomessa tautia ei ole esiintynyt koskaan.

Kuluvan vuoden aikana yksittäisiä tartuntoja on todettu Leningradin hallintoalueella, Pietarin läheisyydessä sekä Murmanskissa ja Arkangelissa. Ensimmäiset tautitapaukset Leningradin hallintoalueella todettiin lokakuussa 2009. Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy yleisesti Afrikassa. Afrikan ulkopuolella afrikkalaisen sikaruton tartuntoja on Euroopan alueella Sardiniassa ja Kaukasuksen alueella. Afrikkalainen sikarutto voi levitä elävien sikojen, niiden sukusolujen sekä elintarvikkeiden mukana. Sen vuoksi näiden maahantuonnille asetettuja rajoituksia on tärkeää noudattaa. Tartunta voi levitä myös viruksen saastuttaman aineksen, esim. rehun tai kuljetusautojen välityksellä. Tautisuojauksen ylläpito sikatiloilla ja ulkomaisten maatilavierailujen jälkeisen karenssiajan noudattaminen ovat avainasemassa taudin torjunnassa. Kaikenlaisen ruokajätteen syöttäminen sioille on kielletty tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Suomessa taudin seuranta perustuu pääasiassa oireiden nopeaan havaitsemiseen ja sairaiden eläinten tutkimiseen. Itä- ja Kaakkois-Suomen alueella on metsästäjiltä pyydetty näytteitä luonnonvaraisista metsästetyistä villisioista. Samalta alueelta tullaan tänä syksynä ottamaan näytteitä myös tarhatuista villisioista teurastuksen yhteydessä.

Jo puhjenneeseen tautiin ei ole hoitoa ja siksi sen varhainen toteaminen ja leviämisen tehokas estäminen on tärkeää. Tartuntaa vastaan ei ole rokotetta. Äkillisessä taudinpurkauksessa sikojen oireet voivat olla hyvin vaihtelevia, oireita voivat olla mm. ruokahaluttomuus, uneliaisuus, kuume, silmien sidekalvontulehdus, hengitystieoireet, ruoansulatuskanavan oireet ja hermostolliset häiriöt. Jalkojen, vatsan ja korvien iholla voi esiintyä punerrusta tai sinerrystä. Osa sioista voi kuolla ilman edeltäviä oireita. Tilan eläinten sairastuvuus- ja kuolleisuusaste voi olla 100 prosenttia. Eläinten omistajalla tai haltijalla on velvollisuus ilmoittaa välittömästi eläinlääkärille havaitessaan sioissa edellä kuvattuja oireita.

Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta (Evira)

Lisätietoja harjoituksesta:
Eläinten terveys ja hyvinvointi –yksikkö, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, p. 0400 920 503
Ylitarkastaja Miia Kauremaa, p. 0400 318 510

Lisätietoja afrikkalaisesta sikarutosta:
Erikoistutkija Tiina Nokireki, p. 050 413 1687

Aihealueet: