Porkkanoiden varastointiin ja käsittelyyn kiinnitettävä huomiota

6.3.2009

<div>Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri on aiheuttanut useita ruokamyrkytysepidemioita vuodesta 2003 alkaen kotimaisen porkkanan välityksellä. Epidemioiden yhteydessä bakteeria on voitu eristää korkeina pitoisuuksina erityisesti pilaantuneista multaporkkanoista, kylmävarastoiduista porkkanoista valuneesta pilaantumisnesteestä, kuorittujen porkkanoiden kuorijätteestä ja varastotiloista. </div>

Bakteeria on todettu myös pelloilta pyydystetyistä piennisäkkäistä. Y. pseudotuberculosis -bakteeria voi joutua porkkanoihin pieniä määriä kasvatuksen ja korjuun aikana maaperästä, joten sen esiintymistä porkkanoissa ei voi kokonaan estää. Myös jyrsijät ja muut piennisäkkäät voivat levittää Y. pseudotuberculosista, joten riittävästä tuhoeläintorjunnasta on huolehdittava varastotiloissa. Yersinia-bakteeri pystyy lisääntymään kylmässä (0 - 5 °C:ssa) ja näyttää ilmeiseltä, että porkkanoiden pitkä varastointiaika syksystä seuraavaan kevääseen ja jopa alkukesään mahdollistaa Y. pseudotuberculosis -bakteerin lisääntymisen, niin että se voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Kuumennus tuhoaa Y. pseudotuberculosis -bakteerin.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee seuraavia toimenpiteitä, joilla vähennetään Y. pseudotuberculosiksen lisääntymistä porkkanoissa ja porkkanoista aiheutuvaa sairastumisriskiä ihmisissä:

1. Viljelijöiden ja varastoijien tulee tarkkailla porkkanoiden pilaantumista varastoinnin aikana ja mahdollisuuksien mukaan poistaa pilaantuneet porkkanat.

2. Pilaantuneet porkkanat tulee poistaa muiden porkkanoiden joukosta ennen porkkanoiden pesua, kuorimista, raastamista, pakkaamista tai muuta käsittelyä. Porkkanoiden pesussa on käytettävä riittävästi puhdasta vettä. Pestyt ja kuoritut porkkanat tulee huuhdella puhtaalla vedellä ennen pakkaamista.

3. Jos porkkanoita on tarkoitus käyttää raakana sellaisenaan, raasteena tai salaateissa, on porkkanat aina pestävä ja kuorittava ennen käyttöä. Keittiöiden, jotka ostavat valmiiksi pestyjä ja kuorittuja porkkanoita, tulee vielä pestä porkkanat huolellisesti uudelleen ennen käyttöä.


Lisää tietoa kasvisten turvallisuudesta löytyy Eviran internetsivuilta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/kasvisten_turvallisuus_ja_valvonta/

Lisätietoja: ylitarkastaja Maria Sjöman, p. 020 77 24271, 040 351 6884


Aihealueet: