Punajuurta suositellaan käytettäväksi vain kunnolla kypsennettynä

16.11.2010

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee käyttämään punajuurta vain kunnolla kypsennettynä. Tänä syksynä punajuuren on epäilty aiheuttaneet jo useita ruokamyrkytysepidemioita. Kaikissa tapauksissa punajuuri on tarjottu raakaraasteena henkilöstöravintoloissa tai kouluissa. Ruokamyrkytyksen oireet tulevat nopeasti, jopa alle puolessa tunnissa punajuuren syömisen jälkeen. Tyypillisin oire on voimakas pahoinvointi ja oksentelu. Oireet menevät ohi alle vuorokaudessa.

Perinteisesti punajuurta on käytetty keitettynä sellaisenaan tai säilykkeinä. Tällä tavalla valmistettuna punajuuren ei ole todettu aiheuttaneen sairastumisia.

Tähän mennessä tehdyissä mikrobiologissa tutkimuksissa punajuurissa ei ole todettu ruokamyrkytyksiä aiheuttavia mikrobeja tai niiden tuottamia toksiineja. Evira selvittää parhaillaan muita mahdollisia syitä, jotka voivat aiheuttaa kyseisiä ruokamyrkytysoireita.

Lisätietoja: ylitarkastaja Taina Niskanen, p. 020 77 24318, 050 386 8421

Aihealueet: