Puoli miljoonaa hygieniaosaamistodistusta

21.5.2008

<div>Evira hallinnoi ja yll&auml;pit&auml;&auml; hygieniaosaamisj&auml;rjestelm&auml;&auml; sek&auml; ohjaa ja valvoo osaamistestaajien toimintaa. Suomen 500 000:s hygieniaosaamistodistus my&ouml;nnettiin 5.4.2008 Juvalla osaamistestaaja Pirjo Tuovisen j&auml;rjest&auml;m&auml;ss&auml; testiss&auml;. Testi j&auml;rjestettiin Kaskiin Martat ry:lle. Siihen osallistui yhdeks&auml;n henkil&ouml;&auml;, jotka kaikki l&auml;p&auml;isiv&auml;t testin ja saivat hygieniaosaamistodistuksen. </div>

Pirjo Tuovisen mukaan testin suorittaneet ovat hyvin eri-ikäisiä ja olivat mukana erilaisista lähtökohdista. Joku tarvitsi passia työssään hoitoalalla, joku eläkeläinen oli mukana täysin itseään kehittääkseen. Hygieniaosaamistodistuksia hankitaan siis myös muista syistä, kuin edellytyksenä työskentelylle helposti pilaantuvien pakkaamattomien elintarvikkeiden parissa.

Suomen lainsäädäntöön perustuva hygieniaosaamisjärjestelmä on ainutlaatuinen ja se on herättänyt muissa EU-maissa runsaasti mielenkiintoa. Hygieniaosaamistodistuksen voi saada suorittamalla hyväksytysti erityisen elintarvikehygieenistä osaamista mittaavan testin tai sopivan elintarvikealan tutkintotodistuksen kautta. Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja hygieniaosaamistodistuksia myöntävät Eviran hyväksymät osaamistestaajat, joita on noin 1700 eri puolilla Suomea. Vuosittain järjestetään noin 10 000 testitilaisuutta ja myönnetään noin 60 000 osaamistodistusta.

Elintarvikealan työntekijöiltä, jotka työkseen käsittelevät pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa, edellytetään elintarvikelain perusteella elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus.

Lisää tietoa hygieniaosaamisesta Eviran internetsivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/

Lisätietoja
ylitarkastaja Ville Kekkonen, p. 020 77 24320, 050 4011852 Aihealueet: