Rabiespäivä muistuttaa lemmikkieläinten maahantuojien vastuusta

27.9.2012

<p> <br /> </p>

Eläinten maahantuojilla ja lemmikkieläinten omistajilla on suuri vastuu ihmisten ja eläinten turvallisuudesta. Maailman rabiespäivänä perjantaina 28. syyskuuta Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttavat eläinten tuontiin liittyvistä rajoituksista ja rabieksen torjunnan merkityksestä. Suomi on ollut vapaa rabieksesta vuodesta 1991 lähtien, mutta taudin paluu on todellinen riski.

Rabies (eläimen raivotauti, ihmisen vesikauhu) on viruksen aiheuttama, kaikkiin nisäkkäisiin tarttuva tappava tauti. Rabies tarttuu ihmiseen tavallisesti sairastuneen eläimen, yleisimmin koiran puremasta.

Tuontivaatimukset ja rokotukset suojaavat sekä eläimiä että ihmisiä

Eläimen kanssa matkustettaessa ja eläimen maahantuonnin yhteydessä on tärkeää noudattaa tuontivaatimuksia. Ilman asianmukaisia rokotuksia maahantuodut eläimet voivat levittää raivotaudin Suomeen. Jos tuontivaatimuksia ei noudateta, raivotautiriski on suuri. Erityisen suuri riski on silloin, kun eläimen taustaa ei tunneta ja kun kyseessä on esimerkiksi löytökoira tai kulkukissa.

Kotieläinten ja luonnonvaraisten pienpetojen rokottaminen on Suomessa tärkein keino ehkäistä rabiesta. Metsästyskoirien ja viranomaisten palveluskoirien rokottaminen rabiesta vastaan on pakollista ja muiden lemmikkien rokottamista suositellaan. Erityisesti tulee huolehtia vapaana ulkoilevien kissojen rokotuksista, koska ne voivat kohdata pienpetoja ja lepakoita.

EU-alueella onnistuttu rabieksen torjunnassa

Rabieksen torjunnassa on onnistuttu EU-alueella ja tapausten määrä on saatu laskemaan. Sen sijaan esimerkiksi Venäjällä rabiesta esiintyy edelleen runsaasti.

Maailmassa ilmoitetaan vuosittain yli 55 000 ihmisen kuolleen rabiekseen. Tauti tappaa erityisesti lapsia Afrikassa ja Aasiassa. Vain osa tapauksista päätyy tilastoihin, joten todellinen luku on tätäkin suurempi. Suurin osa tapauksista johtuu rokottamattomien, rabiesta kantavien koirien puremista, joiden kohteeksi joutuvat herkimmin lapset. Tämä on hyvä muistaa myös matkustettaessa maissa, joissa esiintyy yleisesti rabiesta.

Tartuntaepäily edellyttää nopeaa toimintaa

Rabiestartunnan epäily johtaa eläintautiviranomaisten ja terveydenhuollon toimijoiden toteuttamiin jäljityksiin ja altistuneiden ennaltaehkäisevään hoitoon. THL:n tietojen mukaan Suomessa annetaan vuosittain rabiesepäilyn takia 40–70 ihmiselle ennaltaehkäisevä rokotushoito, koska oireinen tauti johtaa aina potilaan kuolemaan, mutta pikaisesti altistuksen jälkeen aloitettu rokotushoito pelastaa hengen. Kaksi kolmasosaa epäillyistä altistuksista on saatu ulkomailta. Vuonna 2007 filippiiniläinen mies kuoli rabiekseen Suomessa. Hän oli saanut tartunnan koiran puremasta kotimaassaan.

Mitä Sinä voit tehdä?

 • Noudata lemmikkieläinten matkustamiseen ja tuontiin liittyviä määräyksiä
 • Rokota lemmikkisi: lisää tietoa koirarokotteista ja kissarokotteista
 • Kysy neuvoja lääkäriltäsi ennen rabiesalueelle matkustamista ja vältä koskemasta villieläimiin ja tuntemattomiin kotieläimiin
 • Eläimen rabiestartuntaa epäiltäessä, ota yhteyttä kunnaneläinlääkäriin.
 • Jos rabieksen esiintymisalueelta peräisin oleva laittomasti maahantuotu eläin puree tai nuolaisee rikkinäistä ihoa, toimi näin:
  -puhdista haavaa runsaalla vedellä ja saippualla 15 minuutin ajan
  -desinfioi se antiseptisella aineella, mikäli mahdollista 70 % alkoholilla
  -ota yhteys lääkäriin, joka arvioi mahdollisen rokotushoidon tarpeen.

rabieskartta__kopio_.jpg : 94 kB

Rabiestapaukset Euroopan alueella 2011.


Lisätietoja aiheesta:


Lisätietoa tuontivaatimuksista lemmikkien omistajille:


Lisätietoja medialle:

 • Ylitarkastaja Tiia Tuupanen (rabieksen vastustaminen), Evira p. 040 489 3348
 • Ylitarkastaja Marika Immonen (EU:n ulkopuolisista maista matkustajan mukana tulevat lemmikit), Evira,
 • Ylitarkastaja Virva Valle (eläinten maahantuonti), Evira, p. 040 489 3359
 • Tutkija Marja isomursu (luonnonvaraiset eläimet), Evira, p. 040 512 1248
 • Erikoistutkija Tiina Nokireki (rabieksen diagnostiikka), Evira, p. 050 413 1687
 • Epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne (rabiesseuranta), THL, p. 029 524 8942, ruska.rimhanen-finne(at) thl.fi
 • Infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen (rabiesaltistuksen toimenpiteet ihmisillä), HUS, p. 050 427 9117

Aihealueet: